a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0321B

Datum:

21-08-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

New York Pizza maakt door middel van televisiecommercials reclame voor het product New York Pizza. De commercials zijn in de Engelse taal. Centraal in de commercials staat steeds dezelfde man, die is vergezeld van ruwe personen die een dreigende houding aannemen.

In een van de commercials is de man in een gesprek verwikkeld. Later blijkt dat de gesprekspartner op zijn rug op de grond ligt in een plas rode substantie. Uit de verde-re context van de commercial blijkt later dat het niet om bloed, maar om tomatensaus gaat. Vervolgens slaat de man met een honkbalknuppel in op een pallet met flessen tomatensaus. In deze commercial zegt de man onder meer de woorden “fucking guy” en ‘fucking shit”. De commercial eindigt met de woorden: “damn fucking tasty”. Dergelijke woorden worden ook in een andere commercial van adverteerder gebruikt.

De klacht

Op 23 april 2008 heeft de Commissie in de zaak met nummer 08.0187 A beslist dat de commercial niet vóór 20.00 uur mag worden uitgezonden. De commercial is echter om 19.51 uur op de televisie uitgezonden.

Het verweer

Adverteerder betwist dat de commercial vóór 20.00 uur is uitgezonden en onderbouwt dit standpunt met een overgelegd uitzendschema.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft, ten bewijze van zijn stelling dat de commercial pas na 20.00 uur wordt uitgezonden, een uitzendschema overgelegd. In dat schema wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende commercials. De Commissie begrijpt dat de commercial waar het hier om gaat in het schema wordt aangeduid als “loods zonder kijkwijzer”. Nu uit het schema blijkt dat deze commercial pas na 20.00 uur is geprogrammeerd, heeft adverteerder naar het oordeel van de Commissie voldoende aangetoond dat hij heeft gehandeld in overeenstemming met de beslissing in de zaak met nummer 08.0187 A. De Commissie sluit overigens niet uit dat bij klager verwarring is ontstaan door de andere commercial van adverteerder, die zich in een kantoor afspeelt en die qua sfeer en setting lijkt op de onderhavige commercial. Voor die commercial gelden echter geen beperkingen met betrekking tot het tijdstip van uitzenden.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken