a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00158

Datum:

28-02-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie op de tijdlijn van Facebook met de volgende inhoud:

“Tag degene die zich morgen ziek gaat melden

en wel een pizza of pasta van Happy Italy kan gebruiken!”

 

De klacht

Het is ongepast dat de uiting aanzet tot ziekmelden bij de werkgever. Verder is de uiting ongepast ten opzichte van mensen die chronisch ziek zijn en die moeten blijven werken.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Bij de beantwoording van de vraag of de bestreden reclame-uiting in strijd is met de goede smaak of het fatsoen dan wel nodeloos kwetsend is, zoals kennelijk met de klacht is bedoeld, stelt de voorzitter van de Re­clame Code Commissie zich terughoudend op. Dit is het gevolg van de vrijheid van meningsuiting van adverteerder en het feit dat het om een norm gaat waarvan de invulling afhankelijk is van persoonlijke waarderingen en opvattingen. Op grond hiervan en de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, beoordeelt de voorzitter of er een dringende maatschappelijke behoefte bestaat dat de onderhavige uiting niet langer wordt gepubliceerd. Bij deze beoordeling let de voorzitter op alle omstandigheden van het geval, zoals de inhoud en de vorm van de uiting en de wijze van openbaarmaking daarvan. Aan de hand van deze maatstaf oordeelt de voorzitter als volgt.

2)  De uiting roept op iemand te taggen “die zich morgen ziek gaat melden”. De voorzitter vat deze tekst niet op als een serieus bedoelde oproep om zich onnodig ziek te melden teneinde eten te ontvangen. Ook de gemiddelde consument zal de tekst niet op die manier uitleggen. Bij onterechte ziekmelding riskeert men immers ontslag. In plaats daarvan gaat de voorzitter ervan uit dat de oproep in de uiting is bedoeld voor mensen die daadwerkelijk ziek worden en die om die reden zich waarschijnlijk de volgende dag ziek zullen melden. Uitgaande hiervan dient de uiting toelaatbaar te worden geacht en is er geen reden om inbreuk te maken op de vrijheid van meningsuiting van adverteerder. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken