a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00704/A

Datum:

23-10-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin is te zien hoe een jongeman langs een vestiging van New York Pizza rent, plotseling stopt en terugloopt naar de ingang terwijl de voice-over onder meer zegt: “What the f..k”. Tijdens het uitspreken van laatgenoemd woord zijn alleen de “f” en “k” te horen omdat de rest van het woord is weggepiept. In beeld verschijnt daarbij de tekst “WTF?!”. Hierna wordt melding gemaakt van een actie voor pizza’s.

 

De klacht

Klaagster maakt bezwaar tegen de woorden “What the f..k”. Dat twee letters worden weggepiept heeft natuurlijk geen zin omdat kinderen heus wel weten welke letters daar horen. De boodschap kan ook zonder schelden duidelijk worden gemaakt. Niet alleen is de term onnodig, maar deze kan ook als schokkend worden ervaren door ouderen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft begrip voor het feit dat niet iedereen de onderhavige reclame-uiting zal waarderen nu daarin in feite gebruik wordt gemaakt van een woord dat, indien volledig geuit, kan worden beschouwd als grof taalgebruik. Het betreft het woord ‘fuck’. Dit woord dient, op de wijze zoals dat in de uiting wordt gebruikt, niet in haar letterlijke betekenis te worden opgevat, maar als een term om een bepaalde uitspraak kracht bij te zetten. Naar het oordeel van de voorzitter is deze betekenis heden ten dage voldoende bekend. Derhalve is sprake van een woord dat inmiddels een gangbare betekenis heeft gekregen die afwijkt van zijn oorspronkelijke betekenis. Naar het oordeel van de voorzitter is sprake van een voldoende mate van maatschappelijke acceptatie indien het woord op deze wijze wordt gebruikt. Gelet hierop oordeelt de voorzitter dat de uiting de grenzen van het toelaatbare niet te buiten gaat door zijn taalgebruik. Om die reden beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken