a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00025

Datum:

04-03-2019

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de tekst die op borden in het filiaal van Jumbo in Huissen staat en die luidt:

“Vlot winkelen. Altijd!

  Bent u de 4e wachtende in de rij en kan er nog een kassa bij?

  Dan krijgt u uw boodschappen gratis!

  Vraag naar de spelregels.”

 

De klacht

Volgens klager luidt de slogan bij de kassa in de winkel(s) van Jumbo: “Bent u de vierde wachtende in de rij en is er geen kassa vrij, dan krijgt u de boodschappen gratis.” Klager stelt dat deze situatie zich op 22 december 2018 voordeed. Toen klager de caissière meedeelde dat hij nu op grond van de slogan recht had op gratis boodschappen, werd zijn claim echter afgewezen en moest hij zijn boodschappen toch afrekenen. Het bezwaar dat klager hiertegen per mail bij het betreffende filiaal van Jumbo heeft ingediend, is door de bedrijfsleider afgewezen, omdat uit (overgelegde) foto’s van de situatie bleek dat klager als derde wachtende bij een andere rij had kunnen aansluiten. Klager is het hiermee niet eens. De bedrijfsleider verwees voor verdere tekst en uitleg naar de website van Jumbo. Volgens klager strookt de uiting in de winkel(s) niet met de uiteenzetting op de website. Hij heeft de klantenservice van Jumbo hierop gewezen, maar ook hier is klagers claim afgewezen. Klager vindt de reclame voor de ‘4e wachtende in de rij’ misleidend.

 

Het verweer

Jumbo voert aan, verkort en zakelijk weergegeven, dat het ‘Vlot Winkelen’ met de daaraan gekoppelde kortewachttijdgarantie in het geval van klager overeenkomstig de spelregels is toegepast. Bovendien acht Jumbo de informatie over de kortewachttijdgarantie op de borden in de winkel in lijn met de uitleg daarover die op de website staat.

 

Het oordeel van de Commissie

1.

De klacht stelt aan de orde of de uiting in de winkel van Jumbo betreffende ‘de 4e wachtende in de rij’ (kortewachttijdgarantie) misleidend is. Klager voert daartoe aan dat Jumbo tegenover hem in strijd met de slogan in de winkel heeft gehandeld en dat de slogan niet overeenkomt met de uitleg die op de website van Jumbo staat. De Commissie stelt voorop dat klager in zijn klacht de bestreden uiting onjuist heeft geciteerd. Bij de beoordeling van de uiting gaat de Commissie uit van de juiste tekst, die luidt: “Bent u de 4e wachtende in de rij en kan er nog een kassa bij? Dan krijgt u uw boodschappen gratis!”

2.

Op de website van Jumbo wordt toegelicht hoe de kortewachttijdgarantie werkt. Daarin wordt onder meer met betrekking tot ‘de 4e wachtende in de rij’ gesteld dat de klant die al geholpen wordt bij de kassa niet meetelt als wachtende, zodat de vierde wachtende dus de vijfde klant in de rij is. Personen die een klant vergezellen tellen evenmin mee als wachtende klanten. Ook is bepaald dat de garantie niet geldt als bij een andere kassa met een kortere rij kan worden aangesloten.

3.

De Commissie begrijpt uit de stukken dat klager niet als vierde wachtende in de rij voor de gratis boodschappen in aanmerking kwam, omdat hij bij een kortere rij voor een andere kassa had kunnen aansluiten. Uit de foto die bij de klacht is overgelegd, blijkt dat klager inderdaad als derde wachtende in de rij voor de naastgelegen kassa had kunnen gaan staan. Op grond van de spelregels geldt de kortewachttijdgarantie dan niet. Nu klager niet voldeed aan de voorwaarden voor het gratis ontvangen van zijn boodschappen, kan de klacht dat Jumbo de kortewachttijdgarantie niet heeft waargemaakt, niet slagen.

4.

Klager heeft niet toegelicht waarom hij de uiting in de winkel in strijd acht met de spelregels op de website. De uiting in de winkel bevat een sloganachtige, maar juiste samenvatting van de kortewachttijdgarantie en een verwijzing naar de spelregels. De klacht dat de uiting in de winkel niet in lijn is met de spelregels op de website en om die reden misleidend is, wordt daarom afgewezen.

5.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken