a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00158

Datum:

13-03-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Blokker waarin onder meer wordt gezegd: “Elke dag worden in Nederland 465 baby’s geboren. 170.000 onweerstaanbare hummeltjes per jaar. En allemaal zijn ze net even anders. Toch stinken ze allemaal. Maken ze midden in de nacht net zoveel herrie. En zijn ze allemaal experts in kwijlen en knoeien”. Hierna volgt onder meer een opsomming van verschillende baby-artikelen, waarbij onder meer wordt gezegd: “Voor die kleine stinkertjes”.

 

Samenvatting van de klacht

In de televisiecommercial zijn blanke baby’s en baby’s met een donkere huidskleur te zien. Er zijn twee momenten waarop wordt gezegd dat baby’s kunnen stinken. Beide keren wordt daarbij een kindje met een donkere huidskleur in beeld gebracht. Hierdoor is de televisiecommercial discriminerend. Er wordt een kindje met een donkere huidskleur gebruikt om te illustreren dat baby’s kunnen stinken waarbij men al snel denkt aan poep.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial is bedoeld om het assortiment babyproducten van adverteerder aan te prijzen waarbij diverse baby’s zijn te zien met een begeleidend commentaar dat onmiskenbaar humoristisch is bedoeld. In de televisiecommercial wordt twee keer gezegd of geïmpliceerd dat baby’s kunnen stinken, waarbij telkens hetzelfde kindje met een donkere huidskleur op een po is te zien. Uit de televisiecommercial blijkt echter duidelijk dat huidskleur daarbij geen enkele rol speelt. Er wordt immers gesproken over alle baby’s die jaarlijks in Nederland worden geboren, waarbij voor alle baby’s gemeenschappelijk wordt gezegd dat zij stinken, midden in de nacht allemaal net zoveel herrie maken en zij allemaal experts in kwijlen en knoeien zijn. Uitgaande hiervan kan geen relevante betekenis worden toegekend aan het feit dat bij de mededeling dat alle baby’s stinken telkens een kindje met een donkere huidskleur is te zien. Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken