a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00473/A

Datum:

24-07-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Hornbach waarin is te zien hoe een man in een Hornbach-winkel een apparaat pakt en zegt: “Zeker weer zo’n aanbieding”. Hierna schreeuwt hij: “En morgen is hij zeker weer duurder. Of hoe zit dat?”. Direct daarop krijgt hij een pets met de hand op zijn mond. Vervolgens verschijnt, onder het geluid van petsen, de tekst:

“Hand erop

Geen aanbiedingen

Altijd voordelig.”

 

Samenvatting van de klacht

Klaagster maakt bezwaar tegen het feit dat de man, die het gedrag vertoont dat lijkt op dat van een persoon met een psychische stoornis, op zijn mond wordt geslagen. Dit is een slecht voorbeeld van omgaan met mensen met een dergelijke stoornis.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial krijgt de hoofdrolspeler, op het moment dat hij in een winkel van adverteerder luidruchtig vraagtekens plaatst bij de prijs van een product, een pets op zijn mond. Duidelijk is dat het hier om een grap gaat die aansluit bij de mededeling “hand erop”, en dat het niet de bedoeling van adverteerder is om in ernst een mishandeling uit te beelden.         Overigens is duidelijk geen sprake van een man met een psychische stoornis. De voorzitter heeft begrip voor het feit dat niet iedereen een dergelijke vorm van humor zal waarderen. Niet kan worden gezegd echter dat de televisiecommercial de grens van het toelaatbare te buiten gaat, zodat wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken