a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00493

Datum:

03-09-2019

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft:

I . een advertentie in het Algemeen Dagblad van 25 juli 2019 van DirectSale. Bovenaan de advertentie staat:
“ZOMER OPRUIMING!
www.directsale.nl/actie”

Bij de afbeelding van een elektrische step staat: “Summer Sale”. Onder de afbeelding staat:
“Ninebot by Segway elektrische step ES2 DK-Grey
· Materiaal: aluminium
· Bereik: 25 km
· Maximale snelheid: 25 km/h
· Waterbestendigheid: 100 kg

· 3 jaar garantie

549,-  489,-
of betaal in 3x met 0% rente”.

II. een advertentie op de website www.directsale.nl. Op de subpagina https://www.directsale.nl/elektrische-voertuigen/128705-ninebot-by-segway-elektrische-step-es2-dk-grey.html staat bij de aanprijzing van dezelfde step voor dezelfde (actie)prijs de volgende tekst:

“Meer informatie

De Segway Ninebot Kickscooter ES2 is ideaal voor jou wanneer je op zoek bent naar een slimme en efficiënte manier om te reizen. De Kickscooter kan tussen de 20 en 25 kilometer per uur rijden qua snelheid en is de ideale manier om bijvoorbeeld naar je werk te rijden. Op de weg ben je niet te missen dankzij de matchende lichtjes op de ES2, welke je aan kunt passen naar je persoonlijke voorkeur wat betreft kleuren. Het voor- en achterwiel zorgen ervoor dat je geen last hebt van schokken onderweg, waardoor je super stevig en comfortabel kunt bewegen.

Let op: in Nederland mag je met dit artikel niet zomaar op de openbare weg rijden.

Kenmerken:

Materiaal: Aluminium

Afmeting: 102 x 43 x 113 cm

Ingeklapt: 113 x 43 x 40 cm

Gewicht: 12,5 kg

Bereik: 25 km

Batterij: 187 WH

Maximale snelheid: 25 km/h

Maximaal draaggewicht: 100 kg

Waterbestendigheid: IP54

Maximale oplaadtijd: 3,5 uur

Bediening aan het stuur

Voorzien van een voetrem

Opvouwbaar en compact mee te nemen

Geschikt voor dames en heren”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager vindt de uitingen misleidend omdat nergens wordt vermeld dat deze voertuigen geen RDW-goedkeuring hebben en (dus) niet zijn toegelaten op de openbare weg, terwijl zij wel als forensen-vervoermiddel worden aangeprezen.

 

Het oordeel van de Commissie

Vooropgesteld dient te worden dat de Commissie (bij het uitblijven van verweer) ambtshalve heeft vastgesteld dat de aangeprezen step op dit moment niet is toegestaan op de openbare weg. Zij heeft dit vastgesteld aan de hand van informatie van de RDW (Dienst Wegverkeer) en van de fabrikant van de steps zelf.

In uiting I staat dat de maximale snelheid van de step 25 km/u is. Die snelheid suggereert dat men ermee op straat gaat rijden, in plaats van bijvoorbeeld in de tuin.
Nu in de uiting niets wordt vermeld over het feit dat de deze step niet is toegestaan op de openbare weg, is sprake van het verborgen houden van essentiële informatie als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

In uiting II staat dat de step “ideaal voor jou [is] wanneer je op zoek bent naar een slimme en efficiënte manier om te reizen. De Kickscooter kan tussen de 20 en 25 kilometer per uur rijden qua snelheid en is de ideale manier om bijvoorbeeld naar je werk te rijden.” Deze verwijzing naar woon-werkverkeer suggereert onmiskenbaar dat de step bedoeld is voor gebruik op de openbare weg. Deze indruk wordt onvoldoende weggenomen door de mededeling: “Let op: in Nederland mag je met dit artikel niet zomaar op de openbare weg rijden”, temeer nu niet duidelijk wordt gemaakt wat met “niet zomaar” wordt bedoeld. Om die reden wordt in uiting II op onduidelijke wijze informatie verstrekt over de gebruiksmogelijkheden als bedoeld in de aanhef en onder b van artikel 8.2 NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uitingen in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken