a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2021/00010

Datum:

12-01-2021

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Amazon waarin door een voice-over onder meer wordt gezegd: “Michael doet zijn decemberinkopen op tijd en voordelig op Amazon.nl. Zodat hij in december alle tijd heeft om de coole oom te zijn. Hij geeft de allerbeste cadeaus. En hij heeft een hagedis,” Bij deze laatste woorden is te zien hoe de man die in de televisiecommercial centraal staat, gaat zitten met een ‘hagedis’ in zijn armen.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

Amazon heeft het in de commercial over de “coole oom”. Door een verband te leggen tussen de eigenschap ‘cool’ en de hagedis lijkt het normaal om een tropisch reptiel in huis te hebben. Het houden van dit soort exotische dieren leidt tot dierenleed.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial is bedoeld om de aandacht te vestigen op de mogelijkheid bij adverteerder cadeaus te bestellen in verband met de decembermaand. Hierbij wordt gesproken over een “coole oom”. Vervolgens wordt over deze persoon gezegd: “En hij heeft een hagedis.” In de televisiecommercial is te zien hoe de persoon gaat zitten met een groot dier in zijn armen. Uit de televisiecommercial volgt niet dat dit dier via Amazon is gekocht of dat men via Amazon een dergelijk dier kan bestellen. Dat neemt niet weg dat in de televisiecommercial wel een hagedis of leguaan in verband wordt gebracht met een persoon die als ‘cool’ wordt omschreven. De voorzitter heeft begrip voor de ethische bezwaren die klager hiertegen aanvoert. Dit is echter onvoldoende om te oordelen dat in de televisiecommercial verboden of anderszins ontoelaatbaar huisdierenbezit wordt aangeprezen. Daarnaast acht de voorzitter het niet aannemelijk dat deze reclame-uiting ertoe zal leiden dat mensen daadwerkelijk zullen besluiten een hagedis of leguaan als huisdier te gaan houden. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken