a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2021/00055

Datum:

24-03-2021

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclamefolder van OfficeCentre waarin, voor zover hier van belang, staat: “HP inruilvoordeel actie! Bijvoorbeeld Mutlipack 932XL Normaal 74,- Na inruil van 4 lege HP cartridges 55,-“

.

Samenvatting van de klacht

Klager wilde gebruik maken van de HP-aanbieding in verband met een Multipack 953XL. Toen hij aan adverteerder vroeg hoe hoog de korting op dit product was, bleek dat € 8,- te zijn. Voor het in de uiting genoemde aanzienlijk goedkopere HP Multipack 932/33 is de korting veel hoger, te weten € 19,-. Klager meent dat het onjuist en misleidend is dat de korting op het duurdere product lager is dan de korting op het aanzienlijk goedkopere product.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de op zakelijke consumenten gerichte uiting (klager heeft de klacht ook in het kader van beroep/bedrijf ingediend) wordt melding gemaakt van korting op HP producten. Daarbij wordt voor een specifiek omschreven HP product de van/voorprijs genoemd. De klacht is in feite gebaseerd op de stelling dat voor andere producten die onder de actie vallen een evenredige korting dient te gelden. Deze stelling is onjuist. Indien in een uiting geen kortingspercentage maar slechts de kortingsprijs van een specifiek product als voorbeeld (“bijvoorbeeld”) wordt genoemd, zal de gemiddelde zakelijke consument begrijpen dat de hoogte van de korting per product kan verschillen en dat dit ook kan inhouden dat op een duurder product relatief minder korting wordt gegeven. Nu de klacht om deze reden niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken