a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00024

Datum:

15-02-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de webshop van Pontmeyer voor zover daarin geschaafd vurenhout wordt aangeboden.

 

Samenvatting van de klacht

Klager heeft volgens de factuur gekocht: “vuren geschaafd van dikte met een afmeting van 22 x 50 x 2700”. Hij ontving echter ongeschaafd hout. Ook de afmeting klopt niet. De hoogte is 45 mm. Adverteerder vindt het logisch dat de prijs voor ruw hout hoger is dan de prijs van geschaafd hout en blijkt te werken met een tolerantie van 5-10% op de hoogte. Dit is nergens terug te vinden. Adverteerder biedt aldus iets anders aan dan ze levert. Op de website is een duidelijke scheiding tussen vurenhout geschaafd en vurenhout ruw te zien met afbeeldingen van geschaafd hout en ruw hout.

 

Samenvatting van het verweer

Op de website van adverteerder wordt het product beschreven met daarbij de tekst: “Geschaafd van dikte betekent: Het hout is door de schaaf gehaald om de vastgestelde dikte te maken. Het oppervlak kan nog ruwe plekken bevatten.” Klager heeft bij het afhalen niet gemeld dat er een discrepantie is met de bestelinformatie en heeft het product verwerkt. Er is geen sprake van misleiding.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager heeft geen uiting overgelegd waarin specifiek het product is omschreven dat hij bij adverteerder heeft besteld. Wel heeft hij een orderbevestiging en een print van de overzichtspagina van de website van adverteerder overgelegd waarop men een keuze kan maken uit verschillende soorten hout, maar waarop niet het specifiek door hem bestelde hout wordt omschreven. De voorzitter beschikt daardoor niet over een concrete reclame-uiting waarover in verband met de klacht geoordeeld kan worden. Daarnaast merkt de voorzitter het volgende op. Klager stelt dat hij volgens de factuur recht heeft op geschaafd hout met een afmeting van 22 x 50 x 2700 mm, maar dat hetgeen is geleverd onvoldoende aan deze beschrijving beantwoordt. De voorzitter constateert dat deze stellingen zien op een contractuele kwestie, te weten op de vraag of adverteerder datgene heeft geleverd waarop klager krachtens de koopovereenkomst recht meent te hebben. De voorzitter is niet bevoegd om over een contractueel geschil te oordelen en beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken