a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00443

Datum:

05-10-2022

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het gaat om de website van adverteerder voor zover daarop wordt geadverteerd met ‘Itho Daalderop HRU ECO 300 filterset G4 – ISO Coarse 65’ voor de prijs van € 49,66 met 20% korting voor € 39,73 incl. btw (€ 32,83 excl. btw).

In de artikelomschrijving staat:

“De G4 filterset van Itho Daalderop is geschikt voor de HRU Eco 300 WTW. Deze originele kwaliteit filters garandeert u een optimale werking van het ventilatiesysteem en een gezondere en gefilterde binnenlucht. Bekijk ook de prijzen bij afname van 2,5 of 10 stuks, de prijs wordt dan automatisch verlaagd!”.

Bij de specificaties staat onder meer:

“Artikelnummer Itho Daalderop: 05-0033”.

Samenvatting van de klacht

Klager heeft de filterset gekocht. Bij ontvangst bleek de filterset geen originele set te zijn van het merk Itho Daalderop, maar een alternatief van een onbekend merk, welke geschikt zou zijn voor de HRU Eco 300 WTW ventilatiesysteem.

Ondanks dat adverteerder officieel leverancier is van het merk Itho Daalderop, heeft zij – in tegenstelling tot de bestreden uiting – geen originele filterset van het merk geleverd.

Het is misleidend dat de afbeelding en een deel van de tekst van de bestreden uiting, afwijkt van het geleverde product. De gemiddelde consument zal aan de hand van de huidige afbeelding en tekst verwachten dat het product wordt geleverd zoals afgebeeld. Namelijk een originele filterset van het merk Itho Daalderop. Hoewel de klacht ziet op het voornoemde product, heeft klager geconstateerd dat adverteerder op dezelfde wijze adverteert voor vergelijkbare producten.

Samenvatting van het verweer

Het is niet de bedoeling geweest om misleidend te adverteren en adverteerder was zich hiervan niet bewust. Alle productpagina’s zullen worden aangepast. Adverteerder wijst op de link naar de productpagina waarop de bestreden uiting stond en hoe dit ondertussen is aangepast.

Het oordeel van de voorzitter

1. Adverteerder heeft erkend dat in de bestreden uiting ten onrechte de indruk wordt gewekt dat deze ziet op een filterset van Itho Daalderop, zodat afbeeldingen en omschrijvingen zijn gebruikt die niet overeenkomen wat met daadwerkelijk wordt geleverd als er een bestelling is geplaatst. Aldus is geen juiste informatie verstrekt over de aard van het product als bedoeld onder a van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

2. De voorzitter heeft kennis genomen van de mededeling van adverteerder dat zij de uiting zal corrigeren. Uitgaande hiervan zal de aanbeveling om niet meer op deze wijze reclame te maken worden gedaan voor zover nodig.

3. De voorzitter beslist als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om – voor zover nog nodig – niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken