a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2022/00470

Datum:

25-11-2022

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de aanbieding van de “Beck Dubbele Fietstas Roll Fluo Orange” op www.fiets-stoeltje.nl.

Bij de afbeelding van de fietstas, in de linkerhelft van de uiting, staat twee maal een icoontje met de tekst “Gratis verzending”. Rechts naast de afbeelding staan onder meer de prijs van de fietstas “€ 49,95 € 42,95” en de (aan te klikken) beschrijving van het product. Boven de link “In Winkel-wagen” staat – groot en vetgedrukt – de tekst: “€ 5,95 verzendkosten en gratis verzending vanaf     € 100,-”.

 

Samenvatting van de klacht

Bij de foto van de fietstas wordt geadverteerd met “gratis verzenden”. Dit is niet juist, want uit de mededeling ernaast blijkt dat de gratis verzending geldt bij een bestelling vanaf € 100,-. Klager acht dit zeer misleidend.

 

Samenvatting van het verweer

Wanneer de fietstas wordt besteld, is verzending ervan daadwerkelijk gratis, zoals wordt geadverteerd bij dit product. Over het algemeen geldt dat verzending vanaf 100 euro gratis is. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij verzending altijd gratis is. Dit wordt dan bij het product en in de omschrijving van het product vermeld. De klant ontvangt dus wat wordt geadverteerd: gratis verzending.

 

Het oordeel van de voorzitter

1) De klacht betreft de aanbieding van de Beck dubbele fietstas voor € 42,95, waarbij in de uiting twee maal een icoontje met “Gratis verzending” staat, maar ook de mededeling “€ 5,95 verzendkosten en gratis verzending vanaf € 100,-”. Uit het verweer begrijpt de voorzitter dat het icoontje “Gratis verzending” is bedoeld om duidelijk te maken dat voor het betreffende product een uitzondering wordt gemaakt op de algemeen door adverteerder gehanteerde regel dat verzending pas gratis is bij een bestelling vanaf 100 euro.

2) Naar het oordeel van de voorzitter is voor de gemiddelde consument niet duidelijk of bij de bestelling van de fietstas van € 42,95 wel of niet verzendkosten in rekening worden gebracht. De uiting bevat op dat punt immers twee tegenstrijdige mededelingen. Dit betekent dat in de uiting onduidelijke en verwarrende informatie over de prijs van de fietstas wordt verstrekt als bedoeld in artikel 8.2 onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

3) Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken