a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00523

Datum:

07-12-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een Google advertentie en de webshop van Appelboom Pennenspeciaalzaak waarin een “Montblanc Fineliner Le Grand Vulling (2 kleuren)” voor € 7,90 wordt aangeboden. Tijdens het bestelproces dient men de kleur van de vulling en het aantal vullingen te kiezen.

 

Samenvatting van de klacht

Adverteerder wekt de indruk dat men bij een bestelling twee kleurenvullingen ontvangt, nu wordt gesproken over “2 kleuren”. Ook tijdens het bestelproces en op de factuur wordt deze indruk gewekt. Bij levering bleek het slechts om één vulling te gaan. Klager vindt de uitingen onduidelijk.

 

Samenvatting van het verweer

De aanbieding staat al 10 jaar op de website. Voor alle klanten is het duidelijk dat de “2 kleuren” een keuzeoptie zijn. Om het nog duidelijker te maken, staat er in de omschrijving dat de vullingen per stuk worden verkocht. Het zou ook onwerkelijk zijn dat men twee vullingen voor die prijs zou kunnen krijgen. Verder moet de klant op de productpagina een verplichte keuze maken tussen de twee kleuren. Adverteerder begrijpt niet waarom klager meende dat hij twee vullingen zou krijgen.

 

Het oordeel van de voorzitter

Beoordeeld dient te worden of de bestreden reclame-uitingen (de factuur behoort hier overigens niet toe nu dit geen reclame-uiting is) bij de gemiddelde consument de indruk wekken dat men bij een bestelling twee vullingen ontvangt. Dit is naar het oordeel van de voorzitter niet het geval. In de reclame-uitingen wordt het aangeboden product omschreven als “Montblanc Fineliner Le Grand Vulling (2 kleuren)”. Het gebruik van het enkelvoud ‘vulling’ maakt duidelijk dat één vulling wordt aangeboden, waarbij men kan kiezen uit twee kleuren. Bij de bestelling dient men deze keuze te maken. Het aantal vullingen dat men ontvangt, wordt blijkens de overgelegde stukken tijdens het bestellen specifiek vermeld, zodat geen misverstand kan bestaan over het feit dat de aanbieding slechts op één vulling ziet (tenzij men meer vullingen bestelt) en dat men dus ook één vulling ontvangt. Nu de klacht op grond van het voorgaande niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken