a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2018/00831

Datum:

20-12-2018

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

De voorzitter beschouwt de volgende door klager overgelegde uiting als de bestreden uiting:

De aanbieding in de webshop van Samsung (https://shop.samsung.com/nl/tab-s2-promotie), waarin naast een afbeelding van een Tab S2 staat:

“Ontvang direct €50 retour bij een Galaxy Tab S2”

Hieronder staat onder meer:

“(…) Momenteel ontvang je ook nog eens €50 retour bij aankoop van een Samsung Galaxy Tab S2 9.7 Wi-Fi of LTE.

Direct €50 retour bij Samsung Galaxy Tab S2

Bestel je de Samsung tablet via Samsung.com? Dan profiteer je nog eens van een extra voordeel. Je hoeft het retourbedrag van €50 niet aan te vragen via onze promotiepagina, maar de korting wordt direct verwerkt in je winkelwagen (max. 3 Samsung Galaxy Tab S2 per huishouden). Reden genoeg om deze geweldige Samsung tablet vandaag nog te bestellen bij Samsung.com.

N.B. Koop je de Samsung Galaxy Tab S2 bij andere deelnemende winkels en niet bij

Samsung.com? Dan moet je de Samsung Galaxy Tab S2 Wi-Fi (SM-T813) of LTE (SM-819) via onze promotiepagina registreren om €50 retour te ontvangen.”

(De onderstrepingen in de voorgaande tekst zijn hyperlinks).

Aan de rechterkant van de uiting staat, in kleinere letters:

“Actieperiode 07-08-2017 t/m 03-09-2017”.

 

De klacht

Het standpunt van klager, zoals weergegeven in de klacht, de toelichting daarop en de repliek, wordt als volgt samengevat.

Klager heeft gegoogeld op “samsung cashback tab s2”. Hij kwam toen terecht op de hiervoor beschreven uiting op de website van Samsung. In deze uiting wordt met grote, sterk de aandacht trekkende letters en zonder voorbehoud een bedrag van € 50,- retour beloofd bij aanschaf van een Galaxy Tab S2. Er wordt niet duidelijk vermeld dat voor de actie belangrijke beperkingen gelden. Pas onderaan de webpagina staat in kleine, onopvallende letters dat sprake moet zijn van aankoop van de Tab S2 in een deelnemende winkel. Zeker op een telefoon moet ver naar beneden worden gescrold om deze beperkende voorwaarde te zien. De beperking had op even opvallende wijze moeten worden vermeld als de aankondiging van de actie, aldus klager. Na aanschaf van de tablet heeft klager gezocht naar de registratiepagina om de cashback op te vragen. Hij kwam toen terecht op de pagina my-samsung.com/nl/ mysamsung/offers. Pas daar bleek klager dat zijn tablet niet in een ‘deelnemende winkel’ was aangeschaft en daardoor niet het juiste modelnummer had, waardoor hij niet voor de cashbackactie in aanmerking kwam. Klager meent dat hij op misleidende wijze door Samsung is aangezet tot aanschaf van de Samsung Galaxy Tab S2.

 

Het verweer

Het standpunt van adverteerder, zoals verwoord in het verweer en in de dupliek, wordt als volgt samengevat.

Samsung merkt op dat de bij de klacht overgelegde uiting een oude actie uit 2017 betreft, zoals blijkt uit de in de uiting vermelde actieperiode. Deze cashbackactie stond op een productpagina in de webshop van Samsung. De Galaxy Tab S2 wordt hier door Samsung zelf rechtstreeks aan de consument te koop aangeboden met daarbij een cashback van 50 euro, die direct wordt verrekend met het aankoopbedrag. De uiting is geen landelijke aankondiging van de promotie. De enige verwijzing naar de geldigheid van de actie buiten de webwinkel van Samsung is de mededeling dat de cashback bij aankopen bij “andere deelnemende winkels” via de promotiepagina moet worden aangevraagd. Niet alle modaliteiten van een promotie kunnen in de titel van de pagina worden opgenomen. Van de consument mag worden verwacht dat hij ook de twee daaropvolgende paragrafen leest, ook als de uiting op een mobiele telefoon wordt gelezen, aldus Samsung.

 

Het oordeel van de voorzitter
1.

Vooropgesteld wordt dat de onderhavige beslissing is beperkt tot de door klager bij zijn klacht gevoegde uiting uit 2017, die onder “de bestreden reclame-uiting” is beschreven. De voorzitter kan geen uitingen beoordelen die niet zijn overgelegd en waarvan de inhoud niet vaststaat.

2.

De bestreden uiting betreft een aanbieding in de webshop van Samsung: “direct € 50,- retour bij aankoop van een Samsung Galaxy Tab S2”. Niet is weersproken dat bij aankoop van de tablet via de webshop het bedrag van € 50,- daadwerkelijk direct wordt verrekend met het aankoopbedrag van de tablet.

3.

De voorzitter begrijpt klagers bezwaar tegen de uiting zo, dat daarin volgens klager de beperkende voorwaarde die geldt als de tablet niet in de webshop wordt gekocht, onvoldoende duidelijk wordt gemaakt. Deze klacht kan niet slagen. De uiting is in de eerste plaats gericht op aankoop van de Samsung Galaxy Tab S2 via de webshop. Daarnaast wordt in de uiting uitdrukkelijk vermeld dat bij aankoop van de tablet “bij andere deelnemende winkels en niet bij Samsung. com” de tablet via de promotiepagina moet worden geregistreerd om de 50 euro retour te ontvangen. Het woord “promotiepagina” is een link. Klager heeft erkend dat op deze pagina de deelnemende winkels worden vermeld. De mededeling over de voorwaarde van een ‘deelnemende winkel’ vormt één geheel met de tekst van de aanbieding en is duidelijk leesbaar. Dat bij lezing van de uiting op een mobiele telefoon – als gevolg van het smallere scherm – moet worden doorgescrold voordat de mededeling zichtbaar wordt, betekent niet dat de uiting onvoldoende duidelijk is. Van de gemiddelde consument mag worden verwacht dat hij de totale uiting beziet.

4.

Op grond van het voorgaande is de voorzitter van oordeel dat de bestreden uiting niet misleidend is ten aanzien van de voorwaarden die gelden wanneer de tablet niet via de webshop wordt gekocht. Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken