a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2019/00049

Datum:

31-01-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Samsung voor de Galaxy S9 waarin onder meer is te zien hoe dit –snoerloze- apparaat in een badkuip valt terwijl een vrouw in bad ligt. In beeld verschijnt daarbij de tekst “Water resistent” en een nadere toelichting op deze mededeling.

 

Samenvatting van de klacht

Klaagster is erg geschrokken door de televisiecommercial. Zij verwijst naar een tiener die in bad is gestorven door een telefoon en de moeder die via social media ouders hierover inlicht.  Klaagster acht de televisiecommercial daarom respectloos en ongepast.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial noemt diverse eigenschappen van het aangeprezen product, waaronder de eigenschap dat deze “Water resistent” is, hetgeen wordt uitgebeeld door de scène waarin de telefoon in bad valt. Het staat adverteerder vrij om op deze eigenschap van de telefoon te wijzen. De voorzitter heeft begrip voor het feit dat de wijze waarop zij dat doet niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar dit is onvoldoende om de televisiecommercial ontoelaatbaar te achten. Het ligt bovendien niet voor de hand om aan te nemen dat de consument in de televisiecommercial aanleiding zal zien om niet-waterdichte telefoons in bad te gebruiken. Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken