a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Status:

Dossiernr:

2019/00088

Datum:

22-03-2019

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Misleiding Beschikbaarheid

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclame-uiting op marktplaats.nl voor het product (B-Stock) KRK RP5 G3W actieve studiomonitor wit. Als prijs “(per stuk)” is vermeld: “€ 23,20”. 

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

De bestreden uiting staat sinds 31 augustus 2018 op marktplaats.nl. Bij bestelling bleek de monitor geen € 23,20 maar € 116,- te kosten. Naar aanleiding van klagers bestelling is de advertententie verwijderd. Volgens klager is er sprake van een lokkertje. 

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Nadat bleek dat het onderhavige product niet meer te bestellen was via marktplaats.nl, heeft klager via Bax-shop.nl contact opgenomen met adverteerder. Via Bax-shop.nl was het product ook niet meer leverbaar, maar het originele product, niet zijnde B-stock, was wel leverbaar, en wel voor € 106,-.

Van strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) is geen sprake, om de volgende redenen.

1.

Het product werd op Marktplaats aangeboden en verkocht. Er is dan ook sprake van een advertentie die op het moment van plaatsen klopte.

2.

De advertentie had betrekking op een B-stock product; B-stock producten zijn producten die eerder zijn verkocht en vervolgens door de koper retour zijn gestuurd. Deze producten worden met korting opnieuw aangeboden aan potentiële kopers. Het B-stock product is hierdoor met een beperkte voorraad beschikbaar en lager geprijsd dan het originele ‘A-stock’ product. Een volledige toelichting op de term B-stock is te lezen via de link: https://www.bax-shop.nl/wat-is-b-stock.Toen de klant het betreffende B-stock product via marktplaats wilde bestellen, was dit  product helaas al uitverkocht.

3.

De klacht is dat de Marktplaats prijs als lokkertje heeft gediend, om hetzelfde product voor een andere, hogere, prijs te kopen via www.bax-shop.nl of via de klantenservice van Bax-shop.nl. Adverteerder bestrijdt dit, omdat het om twee verschillende producten gaat (A-stock versus B-stock).

Naar aanleiding van het contact tussen klager en adverteerder is de Marktplaats advertentie inderdaad verwijderd, omdat het betreffende product niet meer beschikbaar was. Dat de advertentie er daarvoor nog stond, berustte op een technische fout, die inmiddels verholpen is.

 

Het oordeel van de voorzitter  

Uit hetgeen partijen naar voren hebben gebracht, begrijpt de voorzitter dat de in de bestreden uiting aangeprezen studiomonitor niet meer voorradig was, toen klager deze naar aanleiding van de uiting wilde bestellen, en dat hem toen, als alternatief, de originele (niet B-stock) monitor is aangeboden, voor € 106,-. Vervolgens is de bestreden uiting verwijderd.

Voor zover de klacht inhoudt dat de in de uiting aangeboden monitor geen € 23,20 maar € 106,- zou kosten, acht de voorziter deze ongegrond. Hij acht voldoende aannemelijk dat dit de prijzen van twee verschillende producten zijn, namelijk gebruikt respectievelijk origineel.

Daarnaast constateert de voorzitter wel dat in de uiting een B-Stockproduct wordt aangeboden, dat niet meer leverbaar bleek te zijn. In zoverre gaat de uiting gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van de beschikbaarheid van het aangeboden product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC en is deze daardoor oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC.   

Aangezien adverteerder heeft meegedeeld dat de bestreden uiting is verwijderd, acht de voorzitter het niet nodig om een aanbeveling te doen.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De voorzitter acht de uiting in strijd met artikel 7 NRC.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken