a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2019/00154

Datum:

06-03-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial waarin is te horen hoe een vrouw belt met (blijkbaar) de klantenservice van Kieskeurig. De vrouw zegt dat ze ‘tussen de luiers zit’ maar wel gewoon wil ‘carnavallen’. Op de achtergrond is daarbij een huilende baby te horen. Vervolgens vraagt de klantenservice welke babyfoon de vrouw heeft. Nadat de vrouw heeft gezegd dat ze “zo’n Alecto Baby” heeft, zegt de klantenservice: “Oh joh, die werkt met een app. Die heeft echt overal bereik. Dus nou ik zeg alaaf”. Vervolgens zegt de voice-over: “Tuurlijk. Kan gewoon. Dus wat je van plan bent, voordat je wat koopt kijk wat ie kan op kieskeurig.nl”.

Verder noemt klager in de klacht een televisiecommercial.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen het feit dat in de radiocommercial wordt gesuggereerd dat men een kind tijdens het carnaval alleen thuis kan laten dankzij de babyfoon.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. Voor zover klager in de klacht een televisiecommercial noemt, is het de voorzitter niet gebleken dat een dergelijke commercial bestaat. De voorzitter zal daarom uitsluitend over de hierboven omschreven radiocommercial oordelen.

2. De voorzitter stelt voorop dat de radiocommercial is bedoeld om de website kieskeurig.nl aan te prijzen. Het in de radiocommercial te horen gesprek tussen een vrouw die carnaval wil vieren en de klantenservice van adverteerder dient slechts ter illustratie bij deze aanprijzing. Dit gesprek is bovendien onmiskenbaar humoristisch bedoeld gelet op de inhoud daarvan en de huilende baby op de achtergrond. Van een serieus bedoelde oproep om kinderen tijdens carnaval alleen thuis te laten indien men over bedoelde babyfoon beschikt, is geen sprake. De voorzitter ziet ook geen aanleiding om te veronderstellen dat ouders naar aanleiding van de radiocommercial zullen besluiten hun kind alleen thuis te laten, vertrouwend op de babyfoon. Nu de radiocommercial de grens van het toelaatbare niet te buiten gaat, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken