a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2020/00244

Datum:

21-07-2020

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website plattetv.nl voor zover in de webshop op die website een “Denon CEOL RCD-N10 Zwart” werd aangeboden voor € 349,-, met de woorden: “Kortingsdeal Vraag naar uw deal” en “Bekijk het buitenkansje van 322,-“.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen het feit dat in de uiting staat dat er een kortingsdeal is, nu adverteerder weigert korting te geven. Ook het ‘buitenkansje’ van € 322,- blijkt niet te bestaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

Niet in geschil is dat adverteerder heeft geweigerd aan klager korting te geven. Gelet hierop is niet duidelijk waarom adverteerder in de reclame-uiting spreekt over een ‘Kortingsdeal” waarnaar men kan vragen. Deze mededeling suggereert immers dat het mogelijk is een korting op de genoemde prijs te krijgen. Daarnaast is niet in geschil dat in de uiting ten onrechte over een buitenkansje ad € 322,- wordt gesproken. Door het voorgaande is geen juiste informatie verstrekt over het bestaan van een specifiek prijsvoordeel als bedoeld onder d van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande is de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken