a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2021/00310

Datum:

23-09-2021

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een TV-commercial (TVC), waarin de situatie wordt getoond dat het door slechte wifi niet mogelijk is om een serie te kijken. Vervolgens verschijnt er een Google Chromebook waarop de personen in de commercial offline een (Netflix) serie bekijken.

De gesproken tekst in de uiting luidt:

“Oh oh, geen wifi bij je schoonouders? Het is tijd om te switchen. En Nu? Tijd voor Netflix.

Kijk offline naar Netflix. Switch naar Chromebook. (In beeld verschijnen drie Chromebooks van verschillende merken, te weten Lenovo, Acer en HP)

Tijdens de reclame verschijnen de volgende teksten in kleine letters onder in beeld: “Kijk Stranger Things op Netflix. Vanaf 16 jaar. Schermafbeeldingen zijn bewerkt”, “Download serie om later offline te bekijken; Netflix abonnement nodig; Mogelijke downloadbeperkingen” en “Switch naar Chromebook”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat daarin volgens hem ten onrechte wordt gesuggereerd dat Chromebook een unieke functie bevat om offline films te kunnen kijken van streamingdiensten zoals Netflix. De functie om content te bekijken zit in de dienst van Netflix en is ook via elk ander systeem te gebruiken, zoals Windows. Het is dus niet een functie van Chromebook. Door deze commercial denkt de consument dat het offline kijken van Netflix alleen met een Chromebook kan, en dat is niet zo, aldus klager. De huidige apparatuur van consumenten kan precies hetzelfde ongeacht welk besturingssysteem (ook wel ‘operating system’, hierna aangeduid met ‘OS’) gebruikt wordt.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

In de TVC wordt een probleem getoond dat zich bij oudere laptops voordoet. In deze TVC gaat het om de mogelijkheid om op een laptop streaming content van Netflix te downloaden en offline te bekijken. Deze eigenschap, waarvoor het per definitie nodig is dat een app op de laptop kan worden geïnstalleerd, is zeker geen gegeven voor een oudere laptop. Laptops die werken met Windows als OS bezitten deze eigenschap enkel als zij werken met Windows 10, dat vanaf 2016 op de markt is, of een nog recentere versie, terwijl laptops met een MacOS (dus MacBooks van Apple) deze eigenschap niet hebben, ongeacht de versie van het OS. In de reclame wordt de onmogelijkheid om op oude laptops offline Netflix te kijken op grappige wijze in woord en beeld gebracht. Er wordt niet geclaimd dat het offline kunnen kijken van Netflix een uniek kenmerk van Chromebooks is.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt de klacht van klager zo, dat er in zijn ogen sprake is van misleidende en/of ontoelaatbare vergelijkende reclame, omdat in de reclame ten onrechte wordt gesuggereerd dat de eigenschap van Chromebook om offline Netflix series te kunnen bekijken een unieke eigenschap van Chromebook is, terwijl dit met andere OS ook kan. 

Deze klacht slaagt niet. De Commissie overweegt daartoe het volgende.

In de uiting wordt de eigenschap van Chromebook om offline Netflix series te kunnen kijken getoond. Vast staat dat dit juist is: met een Chromebook is het inderdaad mogelijk (indien men een Netflix abonnement heeft) om offline Netflix series en films te kijken. Dit wordt door partijen ook niet betwist.

De suggestie dat laptops met een ander OS (zoals Windows of MacOS), deze eigenschap niet zouden hebben, zoals klager betoogt, ligt naar het oordeel van de Commissie niet in de uiting besloten. Andere merken worden niet getoond of genoemd, noch wordt er een toespeling op gemaakt. Van een expliciete dan wel impliciete vergelijking met de OS Windows en Mac is geen sprake. De gemiddelde consument zal de TVC niet zo opvatten dat het hier een vergelijking met andere OS betreft, of, meer specifiek, dat Chromebook de unieke eigenschap bezit om offline Netflix te kunnen kijken, en dat Windows en MacOS die eigenschap niet hebben.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken