a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Status:

Dossiernr:

2019/00060

Datum:

07-03-2019

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial met de volgende tekst: “U werkt nu al jaren met flexibele arbeidskrachten. U kent uw zzp-ers. Maar… zijn het ook échte zzp-ers? Check dit eenvoudig op Multiflexx.nl. 100% zekerheid in een paar clicks. Multiflexx zzp-register. Geen zorgen meer over schijnzelfstandigheid. Multiflexx.nl.”

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

In de uiting wordt ten onrechte gesuggereerd dat op de website van adverteerder gecheckt kan worden of een zzp-er (‘zelfstandige zonder personeel’) wel een “échte” zzp-er is. Klaagster is een “echte” zzp-er, die geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Door opdrachtgevers zal zij echter niet teruggevonden worden in het register van adverteerder, omdat zij zich daar niet heeft ingeschreven. Het enige dat een opdrachtgever op de website kan zien is of hij of zij te maken heeft met een zzp-er die zich heeft ingeschreven bij de commerciële onderneming Multiflexx. In die zin doet Multiflexx zich voor als een Kamer van Koophandel. Pas op de website van Multiflexx wordt duidelijk dat het hier om een register gaat waarin men zich kan laten registreren.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Multiflexx is een serviceprovider die haar opdrachtgevers faciliteert en ondersteunt bij de rechtmatige inzet van flexibele arbeidskrachten. In verband met wisselende, onduidelijke en ingewikkelde wetgeving met betrekking tot zzp-ers helpt Multiflexx opdrachtgevers om onrechtmatige inzet van flexibele arbeidskrachten te voorkomen.

De tekst van de commercial spreekt direct (potentiële) opdrachtgevers aan. Deze opdrachtgevers werken al jaren met zzp-ers en zijn op de hoogte van het verschil tussen “echte” zzp-ers en schijnzelfstandigen. De doelgroep van de commercial is ook de opdrachtgevers, en niet de zzp-ers zelf. Met de commercial worden opdrachtgevers naar de website van adverteerder geleid. Op deze website wordt duidelijk wat er exact gecontroleerd wordt. Waar het om gaat, is of de zzp-er beschikt over een geldig, door Multiflexx uitgegeven certificaat, en dat een opdrachtgever kan zien waarop allemaal is gecontroleerd in het kader van de rechtmatige inzet. Er wordt niet gesuggereerd dat de zzp-er geen “echte” zzp-er zou zijn als hij niet in het register van Multiflexx zou staan. Er wordt ook niet gesuggereerd dat dit de enige of de enige juiste plaats is om te checken of een zzp-er een “echte” zzp-er is. Multiflexx doet zich niet voor als een Kamer van Koophandel.  

 

De mondelinge behandeling

Klaagster licht toe dat adverteerder de belofte dat opdrachtgevers bij Multiflexx “100% zekerheid” kunnen krijgen over de vraag of de zzp-ers die zij in dienst hebben schijnzelfstandigen zijn, niet kan waarmaken. Multiflexx bepaalt immers niet of sprake is van een dienstverband of niet; dat doet de belastingdienst. De wettelijke regels zijn volgens klaagster veranderd op die manier dat niet vooraf, maar (pas) aan de hand van de feitelijke omstandigheden in de uitvoering van het contract door de belastingdienst bepaald kan worden of sprake is van een dergelijk dienstverband. Dat Multiflexx vooraf 100% zekerheid kan bieden, zoals in de commercial gesuggereerd wordt, klopt dus niet, volgens klaagster.

Adverteerder benadrukt dat de radiocommercial bedoeld is voor opdrachtgevers van zzp-ers, en niet voor zzp-ers zelf, zoals klaagster. De kern van de dienstverlening van adverteerder is opdrachtgevers zekerheid te verschaffen over de positie van de zzp-ers, opdat zij geen naheffingen of boetes van de belastingdienst krijgen. Het publiek zal dit ook zo begrijpen, volgens adverteerder. Desgevraagd heeft adverteerder meegedeeld dat zzp-ers zich tegen betaling (€ 29,50) in het register kunnen laten opnemen.

 

Het oordeel van de Commissie

Met de tekst in de commercial claimt adverteerder dat opdrachtgevers, door gebruik te maken van de dienst van adverteerder, volledige (“100%”) zekerheid kunnen krijgen over de vraag of de zzp-ers die voor hen werken wel “echte” zzp-ers zijn.

Deze claim is om verschillende redenen te absoluut.

Ten eerste is registratie in het register van adverteerder niet verplicht. Men kan er als zzp-er voor kiezen om tegen betaling in het register te worden opgenomen. Dat de arbeidskracht die door een opdrachtgever is ingehuurd niet in het register van adverteerder blijkt te staan, hoeft dus niet te betekenen dat hij of zij geen “echte” zzp-er is. Een opdrachtgever kan dit op basis van het register niet vaststellen.

Ten tweede kan evenmin met 100% zekerheid gegarandeerd worden dat een opdrachtgever met een “echte” zzp-er te maken heeft, als deze wél in het register van adverteerder is opgenomen. Klaagster heeft ter zitting onweersproken gesteld dat niet Multiflexx, maar de belastingdienst beoordeelt of in een arbeidsrelatie sprake is (geweest) van een verkapte loondienst. De belastingdienst doet dit op basis van de feitelijke omstandigheden en de uitvoering van het contract. De in de commercial gewekte suggestie dat een opdrachtgever vooraf zekerheid kan krijgen over eventuele schijnzelfstandigheid is daarom onjuist.

Blijkens het voorgaande is in de commercial sprake van onjuiste informatie als bedoeld in de aanhef van artikel 8.2 NRC. Nu het gemiddelde lid van de zakelijke doelgroep waarop de uiting is gericht er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken