a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2019/00399

Datum:

20-06-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin ‘Swishfund’ wordt aangeprezen. Gedurende de hele televisiecommercial staat deze naam groot in beeld. In de televisiecommercial wordt onder meer gezegd: “Ondernemer, en op zoek naar een lening?”. Deze tekst staat ook als ondertiteling in beeld. Tot slot wordt melding gemaakt van ‘Let op! Geld lenen kost geld’.

 

Samenvatting van de klacht

Door de naam van het bedrijf met een dubbele ‘s’ uit te spreken (‘Swiss’), wordt de indruk gewekt dat het om een Zwitsers bedrijf zou gaan dat even betrouwbaar is als Zwitserse instellingen. Verder wordt niet duidelijk gemaakt dat alleen aan zakelijke klanten een krediet wordt verstrekt. Tot slot wordt niet als tekst op het scherm getoond dat geld lenen geld kost. Klager acht het ongepast dat blijkens het voorgaande “vage vormen van camouflage” aanwezig zijn in reclame voor een product met een risico.

 

Het oordeel van de voorzitter

Gedurende de hele televisiecommercial staat de naam van adverteerder (‘Swishfund’) groot in beeld. Om die reden kan geen sprake zijn van verwarring over de naam van adverteerder. Verder wordt duidelijk gemaakt dat adverteerder zich specifiek op ondernemers richt (“Ondernemer, en op zoek naar een lening?”). Aan het slot van de televisiecommercial wordt gezegd dat geld lenen geld kost. Ook dit verschijnt duidelijk als waarschuwing in beeld, met daarbij de toelichting: “Deze melding is voor bedrijfskredieten niet verplicht, maar we geven het graag mee”. Op grond van het voorgaande is de klacht ongefundeerd en wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken