a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2019/00730

Datum:

09-01-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial op Radio 538. De reclame begint met de melodie van een bruiloftslied. Dan begint het volgende telefoongesprek:
Telefoniste: “Goedemiddag, ANWB-alarmcentrale.”
Beller: “Wij hebben pech met onze trouwauto en we moeten nu naar het stadhuis.”
Telefoniste: “Ik zorg dat er zo snel mogelijk een Wegenwacht bij u is.”
Tot slot sluit de voice-over de reclame af met: “Soms loopt je dag net even anders en dan zijn wij er voor je. Of je nu gaat trouwen of gewoon naar je werk gaat, met Wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij. Nu met 20% korting op Wegenwacht Nederland Standaard. Sluit af op anwb.nl/wegenwacht.”

 

Samenvatting van de klacht

Klaagster vindt de reclame-uiting misleidend omdat de reclame volgens haar suggereert dat de Wegenwacht van ANWB ook mensen helpt met autopech als de auto gehuurd of geleend is. Volgens klaagster helpt de Wegenwacht echter niet indien de auto waarin je op dat moment rijdt niet op jouw naam “in de verzekering van ANBW is geregistreerd”.

 

Samenvatting van het verweer

Om de volgende redenen is adverteerder het niet eens met het standpunt van de klaagster. In de radiocommercial wordt gesproken over “onze trouwauto”. Adverteerder laat zich niet uit over wie de eigenaar van de auto is maar gesuggereerd wordt dat het de auto van de beller is, de persoon met autopech. Daarbij is het lidmaatschap persoonsgebonden en niet kentekengebonden, zoals klaagster suggereert. Hierbij verwijst adverteerder naar de punten 4 en 10 van de algemene voorwaarden waaruit dit blijkt. Dus ook als de auto van iemand anders zou zijn, zou de persoon met pech recht hebben op hulp van ANWB.

 

Het oordeel van de voorzitter

De kern van de klacht is dat de radiocommercial ten onrechte suggereert dat de Wegenwacht van de ANWB ook helpt indien men niet met de eigen auto pech heeft. Adverteerder heeft evenwel door verwijzing naar haar algemene voorwaarden voldoende aannemelijk gemaakt dat haar dienstverlening in beginsel persoonsgebonden is. De voorzitter begrijpt dat men voor in ieder geval één andere auto een beroep kan doen op de Wegenwachtservice. Dit is blijkbaar de situatie die in de radiocommercial wordt bedoeld. Uitgaande hiervan is de radiocommercial juist en niet misleidend en dient te klacht te worden afgewezen. 

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken