a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2020/00019

Datum:

15-01-2020

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van de Nederlandse Vereniging van Banken waarin wordt geattendeerd op het feit dat men aan het einde van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek dient af te lossen. Daarbij zijn diverse personen te zien die fluiten en/of dansen. In de televisiecommercial wordt opgeroepen de website aflossingsblij.nl te bezoeken teneinde de mogelijkheden voor aflossing te bekijken.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

De reclame is niet smaakvol omdat mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben, worden uitgebeeld als domme en onwetende mensen die hun zaken niet zelfstandig kunnen afwikkelen en die na het advies tot aflossing overgaan tot ongecoördineerd “half-waardig” en onbenullig gedrag. Een serieuzere benadering zou in dit geval gepast zijn. Het onderwerp is niet ludiek en de uiting ook niet.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial is bedoeld om de aandacht te vestigen op het feit dat aan het einde van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek dient te worden afgelost. Anders dan klager, is de voorzitter van oordeel dat personen die een dergelijke hypotheek hebben in de uiting niet als ‘dom’ of ‘onwetend’  worden uitgebeeld. Voor zover men iets over de personen in de televisiecommercial kan zeggen, is dat zij blijkbaar vrolijk zijn. Dit verwijst naar het motto van de televisiecommercial, te weten ‘aflossingsblij’. Duidelijk is dat niet is bedoeld om een bepaald beeld van personen met een aflossingsvrije hypotheek te schetsen, maar dat de beelden dienen als illustratie bij de boodschap van de televisiecommercial dat men zich over de aflossing van de aflossingsvrije hypotheek dient te oriënteren om ‘aflossingsblij’ te worden. Nu daarbij de grenzen van het  toelaatbare niet zijn overschreden, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken