a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2021/00025

Datum:

04-02-2021

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de mededeling “25 jaar ervaring in de boekhouding” op adverteerders website www.jnadministratie.nl.

 

De samenvatting van de klacht

De eigenaars van het bedrijf JN Administratie zijn ook eigenaar van JN Sanitair en accessoires. Op de websites van beide bedrijven wordt hetzelfde telefoonnummer vermeld. De eigenaars verkopen tweedehands keukens, maar hebben geen ervaring in of verstand van boekhouden. Klaagster acht dit gevaarlijk, omdat boekhouder een “vertrouwelijk en fiscaal beroep” is.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster bestrijdt de juistheid van de mededeling “25 jaar ervaring in de boekhouding” op de website van adverteerder. Het ligt op de weg van adverteerder om de juistheid van deze aanprijzing van haar diensten aannemelijk te maken. Adverteerder heeft echter geen gebruik gemaakt van de haar bij herhaling en op verschillende manieren geboden gelegenheid om op de klacht te reageren.

Gelet hierop moet het ervoor worden gehouden dat de bewering “25 jaar ervaring in de boekhouding” niet juist is. De uiting gaat aldus gepaard met onjuiste informatie over het aangeprezen product, waardoor de gemiddelde consument ertoe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. De uiting is daardoor misleidend als bedoeld in de aanhef van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en om die reden oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC en beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken