a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2021/00238

Datum:

28-06-2021

Uitspraak:

Vrijblijvend advies

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De klacht

Klager stelt, samengevat, dat de bewuste uiting is gedeponeerd in zijn brievenbus, hoewel die voorzien is van een zogenaamde Nee/Nee-sticker.

 

Het verweer

De folder is geen reclame. Het gaat om een bundeling feiten over een fundamenteel onderwerp, namelijk het huidige of toekomstige inkomen. Afzender wil deze informatie met het publiek delen omdat de media daarover zwijgen. Wel biedt afzender excuses aan voor de onprofessionele reactie die klager eerder heeft ontvangen op zijn bezwaar tegen de ontvangst van de folder.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  In de eerste plaats dient te worden beoordeeld of de folder reclame is in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). In dat verband is van belang dat de folder onder meer het volgende inhoudt:
“Eerste reden van bestaan vakbeweging:
Strijd voor (uitgesteld) loon !!!
Agendeer uitvoering arbeidsvoorwaarde pensioen in de eigen sector of bond: (…)
Dwing indexering van het pensioen af bij het eigen pensioenfonds
Meld je aan bij het Actiecomité ‘Red het Pensioenstelsel’”.

Een dergelijke oproep valt onder de reikwijdte van het ruime begrip reclame in de zin van artikel 1 NRC. Dit begrip is niet beperkt tot commerciële uitingen, maar omvat ook aanprijzingen van denkbeelden van (onder meer) politieke aard. In feite wordt in de folder het denkbeeld aangeprezen dat men zich dient in te zetten voor het pensioen met de bedoeling indexering van het pensioen af te dwingen. Het verweer dat geen sprake is van reclame wordt om die reden verworpen.

2)  Klager heeft onweersproken gesteld dat de folder is gedeponeerd in zijn brievenbus die voorzien is van een Nee/Nee-sticker. Het betreft, naar de voorzitter aanneemt, een sticker als vermeld in bijlage 1 bij de Code VOR. Ingevolge artikel 3.1 Code VOR dient afzender alle maatregelen te treffen die noodzakelijk zijn teneinde de respectering van de op bijlage 1 vermelde stickers te bereiken en voor verdere naleving van de Code VOR. De voorzitter oordeelt dat afzender artikel 3.1 Code VOR heeft overtreden en beslist derhalve als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 3.1 Code VOR. De voorzitter adviseert afzender om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken