a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Status:

Dossiernr:

2022/00048

Datum:

01-03-2022

Uitspraak:

VT voor zover nodig

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website van adverteerder, waarin onder meer staat:
“De voordeligste zakelijke rekening voor zzp’ers
Alles voor een vaste prijs per maand
Ontvang jaarlijks 1.000 gratis transacties
Open je rekening gemakkelijk via de Knap app.”

Samenvatting van de klacht

Klager stoort zich aan de claim in de bestreden uiting dat adverteerder ‘de voordeligste’ zakelijke rekening voor zzp’ers heeft. Dit is namelijk niet (meer) het geval. De Rabobank zzp rekening is in de basis kosteloos en de transactiekosten zijn € 0,39 per transactie. Als je nauwelijks transacties hebt, dan is die rekening voordeliger dan die van adverteerder. Die € 6 per maand kost. In dit geval is het superlatief ‘de voordeligste’ dus misleidend. Klager heeft hierdoor bijna een vriend verkeerd geadviseerd.

Samenvatting van het verweer

Adverteerder geeft aan dat in de klacht niet wordt genoemd dat zij ondernemers het eerste jaar een korting geeft van 50%, waardoor deze klanten slechts € 3 betalen voor hun zakelijke rekening. Zij streeft ernaar om de beste rekening voor zzp’ers aan te bieden, onder andere door lage kosten. De zzp rekening van adverteerder is de afgelopen jaren meerdere keren in de prijzen gevallen. Onlangs heeft ZZPdaily haar rekening uitgeroepen tot “Beste zakelijke rekening voor zzp’ers”.[1] Afgelopen maand nog is adverteerder vermeld als “aanbieder van de meest voordelige zakelijke rekening voor zzp’ers”.[2]
Naar aanleiding van de klacht heeft adverteerder de kosten van de zzp-rekening — voor zover mogelijk — vergeleken met de kosten van de Rabobank rekening. Ondanks bovenstaande aanprijzingen ziet zij in dat haar rekening in sommige situaties niet de goedkoopste is. Een startende ondernemer die minder dan 93 transacties per jaar doet en bijvoorbeeld geen spaarrekeningen, extra betaalrekeningen en/of creditcard nodig heeft, is bij de Rabobank goedkoper uit. Na het vervallen van de korting bij adverteerder over het eerste jaar is de Rabobank zzp-rekening goedkoper bij minder dan 185 transacties per jaar.
Adverteerder heeft besloten de stelling “de voordeligste zakelijke rekening voor zzp’ers” niet meer te zullen gebruiken en dit in alle reclame-uitingen aan te passen.

Het oordeel van de voorzitter

De klacht betreft een uiting op de website van adverteerder, waarin onder meer staat dat zij de voordeligste zakelijke rekening voor zzp’ers heeft. Door adverteerder is erkend dat dit niet in alle gevallen zo is.
Gelet op het voorgaande gaat de bestreden uiting gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van het prijsvoordeel als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de uiting de gemiddelde zakelijke consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de voorzitter de uiting misleidend en daardoor oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC.
De voorzitter heeft kennisgenomen van de mededeling van adverteerder dat zij de claim in de bestreden uiting “de voordeligste zakelijke rekening voor zzp’ers” niet meer zalgebruiken en dat zij dit in alle reclame-uitingen aan te passen. 
Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing van de voorzitter
.

De voorzitter acht de uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om — voor zover nodig — niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


[1] Beste Zakelijke Rekening voor ZZP’ers 2022 – onderzoek ZZPdaily.nl.
[2] Zakelijke rekening openen in 2021? | ZakelijkGeld.nl.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken