a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00463

Datum:

14-08-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Hans Anders waarin onder meer wordt gezegd dat men de tweede en derde bril gratis krijgt.

 

Samenvatting van de klacht

Klager heeft twee brillen gekocht bij adverteerder. Uit de door hem overgelegde orderbevestiging blijkt dat klager een bedrag voor de tweede bril heeft betaald, zodat deze bril niet gratis is. Klager acht de televisiecommercial daarom misleidend.

 

Samenvatting van het verweer

Het is juist dat bij klager niet de actie ‘2e en 3e bril gratis’ is toegepast. In plaats daarvan is de actie ‘50% korting’ toegepast, omdat deze de voor klager meest voordelige actie was. Door deze actie toe te passen is klager per saldo € 15,- goedkoper uit dan bij de actie ‘2e en 3e bril gratis’. Dit is door de klantenservice van adverteerder uitvoerig aan klager uitgelegd.

 

Het oordeel van de voorzitter

Uit het dossier blijkt dat klager ervoor heeft gekozen om in totaal twee brillen te kopen, terwijl de reclame-uiting waartegen bezwaar wordt gemaakt specifiek inhoudt dat men de tweede én de derde bril gratis krijgt. Dit impliceert dat klager feitelijk geen gebruik heeft gemaakt van de actie waarop de reclame-uiting betrekking heeft. Blijkens de door hem overgelegde orderbevestiging is in dit geval de actie toegepast waarbij men 50% korting per bril krijgt. De voorzitter gaat op grond van het voorgaande ervan uit dat de klacht op een misverstand berust. Klager heeft de korting ontvangen die hoort bij de actie waarvan hij gebruik heeft gemaakt en die, naar adverteerder voldoende aannemelijk heeft gemaakt, in zijn geval ook het meest voordelig was. Nu van misleiding geen sprake kan zijn, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken