a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00156

Datum:

14-05-2020

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting van Safeti op Facebook waarin onder meer staat:
“Bescherm jezelf & je geliefden..!!
(..)
Tegen virussen & ziektes”
En
“Draagbare Mini VernevelaarTM”

De klacht

Klager maakt bezwaar tegen de reclame-uiting omdat daarin reclame wordt gemaakt voor een product dat zou werken tegen virussen en ziektes.

Het oordeel van de Commissie

De klacht is gericht tegen een uiting waarin staat “Bescherm jezelf en je geliefden..!!”. De Commissie vat de klacht aldus op dat klager de geclaimde werking betwist. Door de mededelingen “Bescherm jezelf en je geliefden..!!” en “Tegen virussen & ziektes” is de Commissie van oordeel dat adverteerder de indruk wekt dat de mini-vernevelaar een beschermende werking biedt tegen virussen en ziektes en door de gemiddelde consument ook zo zal worden opgevat.
Nu adverteerder de geclaimde werking niet aannemelijk heeft gemaakt, gaat de bestreden uiting gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van een van de voornaamste kenmerken van de mini-vernevelaar, te weten de van het gebruik te verwachten resultaten, als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.
Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie acht de uiting in strijd met de artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken