a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2019/00477

Datum:

31-07-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial voor SodaStream, een combinatie van een apparaat dat water “sprankelend’ maakt en een plastic fles. Daarbij wordt gezegd dat deze fles herbruikbaar is en een groot aantal plastic flessen vervangt, hetgeen wordt uitgebeeld door een grote zak gevuld met lege plastic flessen. Tot slot wordt gezegd: “Help mee aan een wereld zonder wegwerpplastic”, hetgeen ook als tekst in beeld verschijnt.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen het woord ‘wegwerpplastic’, omdat dit in zijn ogen niet bestaat. Het plastic dient een doel want is om te gebruiken. Verder wordt volgens hem ten onrechte de suggestie gewekt dat plastic slecht is. Binnen 10 jaar moet 90% van de plastic flessen worden gerecycled, terwijl de SodaStream fles niet gerecycled kan worden. Klager vindt de reclame daarom misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial wordt onder meer gesproken over de herbruikbare SodaStream fles die losse plastic flessen vervangt. Dat deze losse plastic flessen als ‘wegwerpplastic’ worden aangeduid en plastic flessen volgens klager steeds meer zullen worden gerecycled, brengt niet mee dat de reclame misleidend is. Duidelijk is dat adverteerder bedoelt haar herbruikbare fles af te zetten tegen plastic flessen die slechts voor eenmalig gebruik zijn bestemd. Het staat adverteerder vrij om te wijzen op het feit dat haar fles plastic afval voorkomt doordat deze herbruikbaar is. Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken