a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2020/00152

Datum:

08-04-2020

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft diverse reclame-uitingen voor het product SodaStream voor zover daarin wordt meegedeeld dat de herbruikbare SodaStream fles lege plastic flessen vervangt. In een televisiecommercial voor het product, waartegen de klacht in het bijzonder is gericht, is daarbij een net met een groot aantal verschillende, lege plastic flessen te zien en wordt onder meer gezegd: “Het is aan jou. Help mee aan een wereld zonder wegwerpplastic”.

.

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

De reclame is misleidend omdat de getoonde flessen in Nederland geen wegwerp plastic flessen kunnen en mogen zijn. Het is in Nederland verboden flessen van 1 liter en groter zonder statiegeld te verkopen. Door aankoop van een SodaStream apparaat kan dus niet worden meegewerkt aan een wereld zonder wegwerpplastic.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial strekt tot aanprijzing van een apparaat waarmee men ‘bruisend’ water kan maken en dat werkt met een herbruikbare fles. Daarbij wordt meegedeeld dat deze fles ‘wegwerpplastic’ voorkomt, hetgeen in de televisiecommercial wordt gevisualiseerd door een net met lege plastic flessen. Duidelijk is dat adverteerder bedoelt haar herbruikbare fles af te zetten tegen plastic flessen die slechts voor eenmalig gebruik zijn bestemd. Het staat adverteerder vrij om te wijzen op het feit dat haar fles plastic afval voorkomt doordat deze herbruikbaar is. Daarbij gaat de voorzitter ervan uit dat de gemiddelde consument zal begrijpen dat adverteerder daarmee niet naar statiegeld flessen verwijst, maar naar wegwerp plastic verpakkingen, dat wil zeggen flesverpakkingen die kleiner zijn dan 0,75 liter. Het ligt immers niet voor de hand statiegeld flessen aan te duiden als ‘wegwerpplastic’. Nu de klacht op grond van het voorgaande niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken