a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2020/00543

Datum:

24-11-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Decupré in de vorm van een interview met de directeur van Decupré (“Irene”). In dit interview wordt gesproken over de matrassen van adverteerder. In verband daarmee wordt, voor zover van belang, tijdens het interview gezegd.
Interviewer: “Irene, jij vertelde mij dat slapen zorgt voor schone hersenen. Hoe zit dat precies?”
Irene: “Tijdens het slapen worden je hersenen tien keer sneller schoongespoeld als tijdens het wakker zijn.”
Interviewer: Jullie zijn marktleider in de ziekenhuizen. Daar liggen nu alle producten van intensive care matrassen tot couveuse matrassen.
Irene: “Dat klopt en die medische technologie die gebruiken wij in onze matrassen en boxsprings voor thuis. (…)”

 

Samenvatting van de klacht

In de reclame wordt beweerd dat de matrassen van adverteerder ondersteunen bij het ‘spoelen’ van de hersenen. Dit is medisch onjuist. Een matras kan dit effect niet bewerkstelligen.

 

Samenvatting van het verweer

Adverteerder wijst in de reclame, ondersteund met feitelijke informatie, op het belang van goed slapen. Zij zegt niet, zoals de klacht luidt, dat haar producten ondersteunen bij het “spoelen” van de hersenen. Wat adverteerder wel claimt, is het belang van goed slapen. Een van de voorwaarden om goed te slapen is een goede matras. Adverteerder is marktleider in ziekenhuizen. Haar klanten zien de reclame ook. Indien adverteerder een verkeerde claim zou maken, zou zij door de medische professionals direct op de vingers zijn getikt.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting, die door klager onjuist is weergegeven, beweert adverteerder dat tijdens het slapen de hersenen tien keer sneller worden schoongespoeld dan tijdens het wakker zijn. Adverteerder claimt derhalve niet dat haar matrassen direct dit effect hebben, maar slapen als zodanig. Dat slapen dit effect heeft en dat, zoals in feite de strekking van de uiting is, een goede matras bijdraagt aan een goede nachtrust, is niet door klager betwist. Op grond van het voorgaande kan de uiting niet onjuist of misleidend worden geacht. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken