a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Status:

Dossiernr:

2021/00381

Datum:

23-08-2021

Uitspraak:

VT voor zover nodig

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

Samenvatting van de klacht

Klager stelt dat een flyer van afzender is gedeponeerd in zijn brievenbus die is voorzien van een Nee/Nee-sticker. Klager heeft hierover contact opgenomen met afzender, maar dit heeft niet tot een oplossing geleid. Klager heeft de afgelopen jaren vier keer aan afzender gemeld dat ondanks de Nee/Nee-sticker een flyer van afzender bij hem is bezorgd. Een inhoudelijke reactie van afzender bleef steeds uit.

 

Samenvatting van het verweer

Afzender stelt dat het niet de bedoeling is dat de flyer in een brievenbus met een Nee/Nee- of Nee/Ja-sticker wordt bezorgd. Het bezorgen van de flyers wordt uitbesteed en helaas komt het voor dat er abusievelijk een flyer wordt gedeponeerd in een brievenbus met een Nee/Nee- of Nee/Ja-sticker. Er zijn meerdere klachten over de bezorging ontvangen en dit was voor afzender aanleiding de bezorger te ontslaan. Het bedrijf van afzender draait op klanten die de flyer ontvangen en zonder het verspreiden van flyers kan het bedrijf gesloten worden.

Afzender biedt excuses aan voor het ongemak.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Klager maakt bezwaar tegen het feit dat in zijn brievenbus een flyer van afzender is bezorgd.

2)  Onweersproken is vast komen te staan dat de brievenbus van klager is voorzien van een Nee/Nee-sticker waarop staat dat klager geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen.

3) Ook is onweersproken dat ondanks de Nee/Nee-sticker, de flyer in de brievenbus van klager is gedeponeerd. Dit maakt dat artikel 3.1. van de Code VOR is overtreden. Volgens dit artikel dient een afzender alle noodzakelijke maatregelen te treffen om de naleving van de (op bijlage 1 bij de) Code VOR vermelde stickers te bereiken. Door het aanbrengen van een brievenbussticker geeft de bewoner immers te kennen dat hij geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen, ongeacht de aard en de inhoud daarvan.

De voorzitter beslist als volgt, waarbij rekening zal worden gehouden met de maatregelen die afzender inmiddels heeft genomen om herhaling van de foute bezorging te voorkomen. De aanbeveling om niet meer in strijd met artikel 3.1 Code VOR reclame te bezorgen, zal om die reden worden gedaan voor zover nodig.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 3.1 Code VOR. De voorzitter beveelt afzender aan, voor zover nog nodig, om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken