a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2019/00512

Datum:

14-08-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Hans Anders waarin een vrouw zegt dat het tijd is om voor haar zelf te kiezen. Daarbij is te zien hoe haar man zijn eten aan het prakken is terwijl hij op het scherm van zijn telefoon kijkt. Hierna bezoekt zij een vestiging van Hans Anders waar zij “wel alle tijd en aandacht” krijgt en geld overhoudt om leuke dingen te doen. Vervolgens kijkt zij tijdens het wadlopen naar een kwal en zegt dat haar ex er ook is.

 

Samenvatting van de klacht

De man wordt in de televisiecommercial afgebeeld als een dom autistisch figuur, Dit is misandrie. Mannen mogen, evenals vrouwen, niet als debiel, klunzig of stereotyperend worden afgebeeld. Door de vergelijking met de kwal worden mannen op negatieve wijze ‘geframed’.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de onmiskenbaar humoristisch bedoelde televisiecommercial is sprake van een verhaallijn waarin een vrouw haar man verlaat omdat hij haar geen aandacht geeft. Vervolgens gaat zij naar een vestiging van Hans Anders waar zij “wel alle tijd en aandacht” krijgt. Anders dan klager veronderstelt, zet adverteerder zich daarmee niet af tegen mannen in het algemeen en is het duidelijk ook niet de bedoeling van adverteerder een bepaald beeld te schetsen van de man. Het gaat immers in de televisiecommercial specifiek om de getoonde man, zoals blijkt uit het feit dat de vrouw hem een ‘kwal’ noemt. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken