a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2020/00241

Datum:

20-07-2020

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een Facebookpost van Turados waarin bij een afbeelding van een armband staat:          “Het chalcedoon in de Afslank ArmbandTM vermindert op natuurlijke wijze je eetlust, waardoor je je makkelijker aan je dieet kunt houden en die kilo’s kunt kwijtraken.

Ontdek meer turados.nl/armband”.
 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat daarin de volgens hem ongeloofwaardige en onbewezen (pseudo-wetenschappelijke) claim wordt gedaan dat de armband helpt bij het verliezen van gewicht. Klager vindt dit misleidend.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Adverteerder heeft verschillende citaten op (verschillende) websites overgelegd, die volgens haar de werking van de armband bewijzen. Het betreft de volgende passages op de websites edelstenenenmineralen.nl, spiriluargarden.nl, happy-spirit.nl en elohim-edelstenen.nl:

“Fysiek werkt Chalcedoon edelsteen reinigend, verkoelend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Chalcedoon verlaagt tevens de bloeddruk en versterkt het immuunsysteem. Hij heeft een positieve invloed op de ogen, de longen, de ademhaling, het geheugen, de galblaas, het lymfestelsel, eczeem, de bloeddruk en de doorbloeding, vochtophoping en op de insuline productie. Is dus goed voor diabetes. Hij versterkt het moedergevoel en stimuleert de melkproductie bij borstvoeding. Chalcedoon versterkt het skelet en vermindert de gevolgen van dementie en seniliteit. Werkt ook goed bij heimwee.”;

“Fysiek werkt de steen reinigend, verkoelend en koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem. De steen heeft een positieve invloed op de longen, verkoudheid, ademhaling, het lymfestelsel, het bloed en de doorbloeding, vochtophoping en op de insuline productie en dus diabetes. Het versterkt het moedergevoel en stimuleert de melkproductie bij borstvoeding. Bovendien werkt de steen bij stotteren en heesheid. De blauwe variant helpt bij schouder- en nek problemen, verlicht RSI klachten, verlaagt de bloeddruk en cholesterol en verkoelt bij koorts.”;

“Het heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede steen om te dragen bij examens. Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en koortsverlagend en ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem.”;

“Blauwe chalcedoon heeft een sterke invloed op de communicatie en absorbeert negatieve energie. Zowel op het vermogen om te luisteren als op de welbespraaktheid, het vermogen om je goed te kunnen uiten, diplomatie en taalvermogen. De steen maakt ook sociaal optimistisch, vrolijk, creatief, open, enthousiast en bevordert saamhorigheid in groepen. Chalcedoon geeft zelfinzicht, zelfvertrouwen en bevordert hiermee het vermogen om weerstanden te doorbreken en veranderingen te accepteren. Het heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede steen om te dragen bij examens. Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem. De steen heeft een positieve invloed op de schouders, keel, longen, amandelen, stembanden, strottenhoofd, verkoudheid, griep, bijholten, heesheid, ademhaling, astma, bronchitis, allergieën, hooikoorts, het lymfestelsel, het bloed en de doorbloeding, vochtophoping of oedeem en op de insuline productie en diabetes. Het herstelt de slijmvliezen en kan ondersteunen bij de genezing van gastritis. Het versterkt het moedergevoel, bevordert een gezonde zwangerschap en stimuleert de melkproductie bij het geven borstvoeding.”;

“De blauwe variant verlaagt de bloeddruk en cholesterol en verkoelt bij koorts.”

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting wordt onder meer geclaimd dat het product op natuurlijke wijze de eetlust vermindert, waardoor het makkelijker is om je aan een dieet te houden en kilo’s kwijt te raken.

Nu klager de juistheid van deze mededeling gemotiveerd heeft weersproken, lag het op de weg van adverteerder om de juistheid ervan aannemelijk te maken. Dit heeft adverteerder nagelaten. Weliswaar heeft zij diverse citaten van websites overgelegd, maar deze kunnen niet als onderbouwing dienen van de claim. Ten eerste worden in deze citaten eveneens slechts beweringen gedaan (net als in de bestreden uiting), en ontbreekt elke onderbouwing die de werking van het product aannemelijk maakt. Ten tweede hebben de beweringen betrekking op een scala aan klachten, maar niet op de claim waar klager bezwaar tegen maakt, te weten dat het product kan helpen bij het afvallen.

Nu adverteerder er niet in is geslaagd de claim “Het chalcedoon in de Afslank ArmbandTM vermindert op natuurlijke wijze je eetlust, waardoor je je makkelijker aan je dieet kunt houden en die kilo’s kunt kwijtraken” aannemelijk te maken, is sprake van onjuiste informatie over de van het product te verwachten resultaten als bedoeld in de aanhef en onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, zijn de uitingen misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande is de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt verweerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken