a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Status:

Dossiernr:

2020/00298

Datum:

11-08-2020

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website van Brandfield, voor zover daar het volgende staat.

In de pop-up:
“Welkomstcadeautje van ons!
Geef je mailbox een stijlvolle makeover en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief. Het leuke is: je krijgt een welkomstcadeau t.w.v. €39,95-!”

Op de homepagina:
“Hello sunshine: Gratis zonnebril t.w.v. €60,- bij je aankoop* I shop nu”

“Gratis zonnebril t.w.v.€60,-
Hello sunshine”

 

De klacht

Op de website van adverteerder staat dat je door inschrijving voor de nieuwsbrief een welkomstcadeau krijgt. Daarnaast staat op de website dat bij iedere bestelling een gratis zonnebril wordt meegeleverd. Klaagster maakt bezwaar tegen de uiting omdat bij het afrekenen blijkt dat adverteerder maar één van de twee acties laat gelden. Dit terwijl de cadeau acties niets met elkaar te maken hebben.

 

Het verweer

In alle marketing communicatie verwijst adverteerder naar de actievoorwaarden. In de door klaagster overgelegde uiting aangegeven met een asterisk bij de zin “bij je aankoop*”. Op de webpagina met de actievoorwaarden staat onder andere:

Je kan maximaal één code per bestelling verzilveren
Je kan maximaal één code per e-mailadres verzilveren
Actiecodes zijn niet geldig in combinatie met andere actiecodes of aanbiedingen

De verwijzing naar de actievoorwaarden is ook terug te vinden in de e-mail over het welkomstcadeau en de e-mail over de gratis zonnebril.

Adverteerder merkt nog op dat ten aanzien van de opmerking van klaagster dat ‘de consument bij elke bestelling een zonnebril krijgt’, deze opmerking niet juist is. In alle redelijkheid en billijkheid is het, naast dat adverteerder het duidelijk en expliciet aangeeft, algemeen bekend dat het op vrijwel alle websites niet mogelijk is om meerdere codes te gebruiken en dat de consument per keer van een actie gebruik kan maken.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting wordt zonder voorbehoud gesteld dat men een welkomstcadeau ter waarde van €39,95 krijgt bij inschrijving voor de nieuwsbrief en anderzijds wordt een gratis zonnebril ter waarde van €60,- aangeboden bij een aankoop. Met deze uitingen wordt de suggestie gewekt dat sprake is van twee afzonderlijke cadeau acties, waardoor de gemiddelde consument zal aannemen dat men van beide cadeau acties gebruik kan maken. Dit is in werkelijkheid niet het geval: per bestelling is het slechts mogelijk om van één cadeauactie gebruik te maken. De consument kan hier kennelijk achter komen door de actievoorwaarden op een speciale pagina op de website te raadplegen.

Het feit dat er uitzonderingen op de cadeau acties zijn is essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te kunnen nemen. Het informeren van de consument over de actievoorwaarden op een speciale pagina op de website is niet voldoende. Ook het enkel plaatsen van een asterisk zonder enige tekst en/of verwijzing in een voetnoot volstaat niet. De consument moet in de reclame-uiting zelf duidelijk op deze informatie gewezen worden. Gelet op het voorgaande is sprake van het ontbreken van essentiële informatie als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken