a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2020/00377

Datum:

10-09-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op www.adidas.nl.

Daarin staat onder meer:

“3-STRIPES POWER

 RUGZAK MEDIUM

(…)

€ 27,96  € 34,95

BACK TO SCHOOL

Profiteer van 25% EXTRA KORTING op

outlet-artikelen. Vul de code ‘SCHOOL” in bij                       

de bestelling.

Klik hier voor een overzicht van alle

afgeprijsde artikelen

(…)”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Gelet op de kortingsactie van 25% zou men denken dat in het kader van die actie € 20,97 voor de  3-stripes power rugzak medium moet worden betaald. Dat is echter niet het geval, zo stelt klager. Hij voert hiertoe het volgende aan.

Bij Adidas worden producten boven € 25,- gratis verzonden. Het onderhavige product was oorspronkelijk duurder dan € 25,-, maar indien men de kortingscode gebruikt, worden er verzendkosten van € 4,99 bijgerekend. Dat betekent dat in totaal € 20,97 + € 4,99 = € 25,96 moet worden betaald.

Klager vindt dat er sprake is van misleiding over de prijs, omdat men nu geen 25% korting op de totaalprijs heeft, terwijl dat wel wordt gesuggereerd. Niet is vermeld dat de gratis verzending komt te vervallen bij het indienen van een promotiecode.

 

Het verweer     

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Klager ziet over het hoofd dat de korting van 25% niet ziet op de verzendkosten, maar slechts op de totaalprijs van het product. In het online klachtenformulier stelt klager zelf: “Adidas heeft een actie, waarmee je 25% korting krijgt op geselecteerde producten”.

Verder wordt nergens op de website gesuggereerd dat de kortingscode zowel op het product als  op de verzendkosten zou worden toegepast. Ter onderbouwing legt adverteerder 2 screenshots van haar webshop over. De eerste screenshot betreft artikel 2.8 van de Algemene Verkoopvoorwaarden waarin staat:
“Eventuele bezorgkosten worden afzonderlijk in rekening gebracht, gespecificeerd en opgeteld bij het totale bedrag van de bestelling”. Uit het tweede screenshot blijkt dat indien een klant aanspraak wil maken op de gratis bezorgkosten, hij of zij in ieder geval € 25 aan een product hoort te besteden. In klagers bestelling, waarvan klager een afdruk heeft overgelegd, heeft Adidas ook duidelijk kenbaar gemaakt dat klager kan profiteren van de gratis bezorging, als hij € 4,03 meer besteedt.
Uit de bij het verweer overgelegde screenshots kan niet anders worden opgemaakt dan dat klager er ten onrechte van uitgegaan is dat:
1. hij korting zou ontvangen op zowel het product als de verzendkosten en
2. de tas na aftrek van de korting gratis verzonden zou worden.
 

Het oordeel van de voorzitter 

In de bestreden uiting is sprake van “25% EXTRA KORTING op outlet-artikelen”. Gelet op de door klager overgelegde stukken, meer in het bijzonder een afdruk van het besteloverzicht van een 3-STRIPES POWER RUGZAK MEDIUM, waarin onder meer is vermeld:

“DISCOUNT APPLIED                        – € 6,99”,

acht de voorzitter het voldoende aannemelijk dat voornoemde korting van 25% daadwerkelijk wordt verstrekt en dat voor de rugzak op zichzelf € 20,97 moet worden betaald. Dat, zoals in datzelfde besteloverzicht is vermeld, voor de bezorging van de rugzak nog € 4,99 moet worden betaald, betekent niet dat de bestreden uiting misleidend is. In deze uiting wordt namelijk niet gesuggereerd dat er sprake is van 25% EXTRA KORTING op de totaalprijs van een bestelling, inclusief bezorgkosten of dat voor de vraag of bezorgkosten verschuldigd zijn, bepalend is of de oorspronkelijke prijs van het product hoger dan € 25,- was.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.   

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken