a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2019/00170

Datum:

13-03-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

 

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiespotje van de rijksoverheid waarin is te zien hoe een man bij zijn buurman aanbelt om een pakket te overhandigen. De deur wordt opengedaan door een bang kijkende jongen waarna zijn vader (de buurman) het pakket in ontvangst neemt en snel de deur sluit. Vervolgens loopt de man weg en vraagt hij zich af of de jongen het slachtoffer is van huiselijk geweld. Het spotje eindigt met de oproep in een dergelijke situatie de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl te raadplegen, zoals in het spotje ook gebeurt.

 

Samenvatting van de klacht

Het televisiespotje is racistisch en kwetsend, omdat deze het beeld schetst dat Hollandse vaders gewelddadig zijn en ‘buitenlanders’ ‘zoete lieverds’ zijn.

 

Het oordeel van de voorzitter

In het televisiespotje wordt een situatie uitgebeeld waarin men huiselijk geweld kan vermoeden. Dat de man die zich hier zorgen over maakt blijkbaar (gezien zijn uiterlijk en accent) een migratieachtergrond heeft, en degene die zich schuldig zou maken aan het huiselijk geweld niet, is onmiskenbaar willekeurig gekozen en niet bedoeld om een bepaald beeld te verkondigen over een bevolkingsgroep. Van een ‘racistische’ of ontoelaatbare reclame-uiting is geen sprake, zodat wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken