a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2019/00204

Datum:

27-03-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Propageren denkbeeld (ideele reclame)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiespotje waarin wordt gezegd:

“We merken allemaal dagelijks de enorme problemen die de massale immigratie met zich meebrengt. Leerachterstanden in het onderwijs, criminaliteit. Gewoon, dat je je niet meer thuis voelt in je eigen straat. Ook de afgelopen jaren kwamen weer honderdduizenden immigranten naar Nederland. Het is tijd dat dit nu echt stopt en alleen u kunt daarvoor zorgen. Stem Forum voor Democratie op 20 maart.”

 

De klacht

De heer Baudet legt in zijn spotje een direct causaal verband tussen massale immigratie, criminaliteit en achterstanden in het onderwijs. Dit kan niet door feiten worden onderbouwd, tenzij statistische kunstgrepen worden uitgehaald door zeer selectief om te gaan met cijfers, aldus ook een analyse in NRC (23-02-2019). Dit is je reinste volksverlakkerij.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  De uiting is een televisiecommercial van een politieke partij en is ook onmiskenbaar politiek van aard. De uiting verkondigt immers een politieke mening met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen. Dergelijke uitingen zijn bedoeld om de kiezer kort duidelijk te maken waar een partij voor staat en worden veelal gekenmerkt door een uitgesproken subjectief karakter.

2)  Het is niet aan de Reclame Code Commissie om een politieke partij te verbieden in ideële reclame te refereren aan punten uit haar verkiezingsprogramma en de argumenten die zij daarbij aanvoert, ook al worden die door velen onjuist bevonden, zolang de wijze waarop dat gebeurt binnen de grenzen van het toelaatbare blijft.

In verband met het laatste dient te worden beoordeeld of de uiting, voor zover hier van belang, niet in strijd is met formaliteiten, voorwaarden, beperkingen of sancties, die bij de wet zijn voorzien en die in een democratische samenleving noodzakelijk (proportioneel en subsidiair) zijn in het belang van het voorkomen van strafbare feiten, de bescherming van de goede zeden, de bescherming van de goede naam of de rechten van anderen (artikel 10 EVRM). De voorzitter van de Reclame Code Commissie dient zich bij de beoordeling of tegen deze achtergrond een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting in dit geval gerechtvaardigd is, extra terughoudend op te stellen wegens de ruime vrijheid van meningsuiting die geldt bij het verspreiden van een politiek denkbeeld.

3)  Naar het oordeel van de voorzitter is de uiting duidelijk bedoeld om door middel van kritiek op het immigratiebeleid, kiezers te bewegen op deze partij te stemmen en zal ook als zodanig door de kiezers herkend worden.

4)  Op grond van het bovenstaande is er geen grondslag om de uiting ontoelaatbaar te achten nu de vrijheid van meningsuiting in dit geval prevaleert. Om die reden wijst de voorzitter de klacht af.

 

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken