a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2019/00333

Datum:

05-06-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Propageren denkbeeld (ideele reclame)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial van de Partij voor de dieren waarin wordt gezegd: “Brussel kiest de kant van Monsanto en Bayer en laat toe dat alle weilanden met landbouwgif doodgespoten worden. Kies partij voor de dieren.”

 

Samenvatting van de klacht

Het is feitelijk onjuist om te zeggen dat de Europese Unie toestemming geeft om alle grasland dood te spuiten. Per jaar wordt slechts een paar procent van het grasland dood gespoten en opnieuw ingezaaid. De Partij voor de dieren trekt op een zeer misleidende wijze feiten uit zijn verband waardoor het ‘fake news’ wordt dat mensen beïnvloedt in hun kiesgedrag.

 

Het oordeel van de voorzitter

De vrijheid van meningsuiting brengt mee dat politieke partijen op een pakkende wijze aan de kiezer duidelijk moeten kunnen maken waar zij voor staan en welke doelen zij nastreven. De gemiddelde consument kan bekend worden verondersteld met een dergelijke wijze van communiceren door politieke partijen en zal deze ook specifiek in de context van een politieke mening uitleggen. In het kader van het werven van het stemmen komt om die reden aan politieke partijen grote vrijheid toe, die ook meebrengt dat zij zich niet behoeven te beperken tot een strikt objectieve weergave van hetgeen zij stellen in de politiek te hebben bereikt en voor de toekomst nastreven. In dit geval is bovendien duidelijk sprake van overdrijving. Nu de klacht op grond van het voorgaande geen doel treft, wordt beslist als volgt.

.

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken