a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2021/00518

Datum:

22-12-2021

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Alzheimer Nederland waarin wordt ingegaan op het leven van een persoon die nu lijdt aan dementie. In de televisiecommercial wordt hierna onder meer gezegd: “Stop dementie. Doneer nu.”

 

Samenvatting van de klacht

De boodschap “Stop dementie. Doneer nu” wekt ten onrechte de indruk dat men door adverteerder financieel te steunen, dementie zou kunnen stoppen.

 

Samenvatting van het verweer

Adverteerder is ervan overtuigd dat dementie gestopt kan worden in de toekomst. Zo ver is het helaas nog niet. Meer geld maakt echter meer onderzoek mogelijk en brengt zo manieren om dementie te voorkomen, te behandelen en zelfs te genezen dichterbij. Adverteerder baseert zich in de televisiecommercial op de feiten en cijfers vanuit bevolkingsonderzoek en de stand van zaken van wetenschappelijk dementie-onderzoek in Nederland en internationaal.

 

Het oordeel van de voorzitter

Adverteerder heeft toegelicht met welk doel zij donaties vraagt, te weten om onderzoek te financieren dat in de toekomst dementie moet voorkomen, behandelen en  genezen. De gemiddelde consument zal begrijpen dat adverteerder in de uiting een dergelijke ambitie uitspreekt. Gelet hierop kan de boodschap van de uiting niet misleidend worden geacht. De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken