a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Status:

Dossiernr:

2019/00464

Datum:

09-10-2019

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

Samenvatting van de klacht en de repliek

Klager heeft bij afzender een vrijblijvende offerte opgevraagd. Hij heeft zich toen niet aangemeld voor een nieuwsbrief en is geen klant geworden van afzender. Klager acht de bewuste e-mail daarom in strijd met artikel 1.3.a Code reclame via e-mail 2012 (Code e-mail). Verder ontbreekt in strijd met artikel 2.2 Code e-mail in de uiting het telefoonnummer van afzender.

 

Samenvatting van het verweer en de dupliek

Klager heeft bij afzender een vrijblijvende offerte aangevraagd. Vervolgens heeft hij, evenals andere personen die niet op het aanbod van afzenderzijn ingegaan, een e-mail gekregen om zijn interesse te peilen. Daarbij is voorzien in de mogelijkheid zich af te melden voor verdere communicatie. Het betreft een eenmalige e-mail aan consumenten die eerder interesse hebben getoond. Afzender stelt dat zij hierdoor niet in strijd met artikel 1.3.a Code e-mail heeft gehandeld. Het is juist dat in de e-mail het telefoonnummer van afzender ontbreekt. Dit was geen bewuste actie en afzender heeft het telefoonnummer per omgaande toegevoegd.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Niet in geschil is dat klager een offerte heeft gevraagd en dat afzender een offerte per e-mail aan hem mocht zenden. Afzender veronderstelt dat zij naar aanleiding hiervan, nu klager niet op de offerte is ingegaan, ook eenmalig reclame via e-mail aan klager mocht toezenden om ‘interesse te peilen’. Die veronderstelling is onjuist. De door klager gegeven toestemming voor de offerte omvat niet mede actieve toestemming als bedoeld in artikel 1.3.a Code e-mail voor het verzenden van andersoortige reclame via e-mail. Afzender heeft derhalve in strijd met dit artikel gehandeld door de bewuste e-mail aan klager te verzenden.

2)  Klager heeft onweersproken gesteld dat in de uiting een telefoonnummer ontbreekt. Hierdoor is de uiting in strijd met de in artikel 2.2 besloten liggende verplichting om in reclame via een e-mail een telefoonnummer te vermelden. Gelet op de mededeling van afzender dat het telefoonnummer inmiddels wordt toegevoegd, zal de voorzitter in zoverre gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat op dit punt een aanbeveling achterwege blijft en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van hetgeen onder 1) is vermeld, heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 1.3.a Code e-mail. De voorzitter beveelt afzender in zoverre aan om niet meer in strijd met dit artikel reclame via e-mail te verzenden.

Op grond van hetgeen onder 2)­ is vermeld, heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 2.2 Code e-mail.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken