a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2020/00508

Datum:

11-02-2021

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Misleiding Beschikbaarheid

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een uiting op https://www.oxxio.nl/combivoordeel/. Daarin staat onder het kopje

“Profiteer van blijvend Combivoordeel!” onder meer:

“Profiteer van blijvend Combivoordeel zolang je de Oxxio-producten Internet, TV & Bellen

combineert met onze energie. Dat extraatje steek je mooi in je zak!
Waar word jij blij van? Kies uit:
v Elke maand € 2,50 korting
v Gratis opnemen Pakket
v Gratis Plus Pakket
 
Zo profiteer je van Combivoordeel
1 Blijf of word energieklant
  Al onze klanten profiteren van blijvend Combivoordeel zolang Internet, TV & Bellen met energie
  wordt gecombineerd. (…)
      Check het aanbod
2 Meld je aan voor Internet, TV & Bellen
   Ben je energieklant van Oxxio en meld je je daarna aan voor Internet, TV & Bellen, dan krijg je
   automatisch combivoordeel. Bovendien berekenen we geen eenmalige activatiekosten. Super,
   toch?
3 Kies je Combivoordeel

   (…)”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat. 

Klager is energieklant bij Oxxio en wilde gebruik maken van de actie “Combivoordeel”. Zijn huis beschikt over een vrijgegeven, actieve glasvezelaansluiting van KPN Telecom. Oxxio deelde klager echter mee dat dat zij geen Internet, TV & Bellen kan leveren, omdat Oxxio vele, maar niet alle netwerklijnen van KPN huurt.  
Gelet op het bovenstaande is de mededeling dat energieklanten Combivoordeel kunnen krijgen onwaar. Als Oxxio niet alle klanten, voorzien van een KPN netwerk glasvezelaansluiting, wil laten profiteren van de onderhavige aanbieding, dan zou de uiting “Combivoordeel voor energieklanten”  niet gebruikt moeten worden, aldus klager.
 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Oxxio biedt aan haar klanten die zowel het product Internet, TV & Bellen afnemen (hierna: “telecomdiensten”) als gas en stroom (hierna: “energie”) een korting van € 2,50 per maand, gratis Opnemen pakket of gratis Pluspakket. Dit is de zogenaamde combinatiedeal. Men dient dus voor beide producten klant bij Oxxio te zijn, een zogeheten “combiklant”. Het kan echter voorkomen dat een klant geen mogelijkheid heeft om telecomdiensten af te nemen bij Oxxio, bijvoorbeeld bij gebreke van de juiste aansluiting. Dit geldt ook voor energie, bijvoorbeeld in geval iemand een warmte aansluiting heeft. Naar Oxxio’s idee is een dergelijke voorwaarde -het hebben van een aansluiting voor de diensten- voor een gemiddelde consument te begrijpen.
 
In het geval van klager is er sprake van een in juni 2020 aangelegde glasvezelaansluiting, die gebruik maakt van een nieuwe techniek, namelijk GPON. Deze glasvezellijn is onder de huidige omstandigheden nog niet beschikbaar gesteld door KPN aan (al) haar zogenaamde wholesaleklanten, waaronder Oxxio. De techniek GPON zal in de (nabije) toekomst wel beschikbaar worden gesteld voor de wholesale klanten van KPN. Daarmee zal Oxxio ook glasvezel kunnen leveren op deze glasvezellijnen.

Gezien het bovenstaande is het niet door Oxxio’s toedoen dat er geen telecomdiensten via glasvezel geleverd kunnen worden. Het was immers niet de keuze van Oxxio om bepaalde lijnen wel of niet te huren; het is de keuze van KPN om bepaalde voorwaarden te stellen waaronder Wholesale klanten mogen leveren. Oxxio is wat dit betreft in afwachting van KPN.

 Dat Oxxio in het geheel klager niet kan voorzien van haar telecomdiensten is onjuist. In
dit kader is van belang dat klager wel gebruik kan maken van de telecomdiensten van Oxxio
via het kopernetwerk, de zogeheten DSL verbinding. Hiermee had klager wel een combiklant kunnen worden en gebruik kunnen maken van het zogenoemde Combivoordeel.    
 

Het oordeel van de Commissie

In de bestreden uiting staat onder meer: “Profiteer van blijvend Combivoordeel zolang je de Oxxio-producten Internet, TV & Bellen combineert met onze energie”. Klager, die energieklant is bij Oxxio, maakt bezwaar tegen deze uiting, omdat hij een glasvezelaansluiting heeft van KPN en Oxxio via deze aansluiting (nog) geen Internet, TV & Bellen kan leveren. De Commissie oordeelt hierover als volgt.  
 
De gemiddelde consument zal de bestreden uiting opvatten in die zin dat men in aanmerking komt voor blijvend Combivoordeel, zolang men bij Oxxio klant is voor zowel Internet, TV & Bellen, als voor energie. Deze uiting bevat niet speciaal het aanbod van Internet, TV & Bellen via glasvezel. Evenmin wordt in de uiting gesuggereerd dat het in alle gevallen mogelijk is om via glasvezel Internet, TV & Bellen van Oxxio af te nemen. Verder heeft adverteerder onweersproken meegedeeld dat klager gebruik kan maken van voornoemde telecomdiensten van Oxxio via het kopernetwerk, de zogeheten DSL verbinding en dat hij aldus gebruik kan maken van blijvend Combivoordeel.    

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist. 

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken