a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Opleidingen en cursussen

Dossiernr:

2021/00352

Datum:

07-09-2021

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Opleidingen en cursussen

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial waarin, voor zover hier van belang, wordt gezegd: “Ontdek mavo, havo, vwo bij Infinity College. Meld je nu aan voor een open dag (…)”. In de radiocommercial wordt naar de website van adverteerder verwezen.

 

Samenvatting van de klacht

De bewering dat men bij adverteerder een mavodiploma kan halen, is onjuist. Die vorm van onderwijs bestaat niet meer. Tegenwoordig spreekt men over vmbo TL. Adverteerder informeert onwetende ouders en leerlingen die voor een schoolkeuze staan bewust onjuist. Het vmbo heeft ten onrechte een negatief imago en dat wordt er door de uiting niet beter op.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt dat het niet meer mogelijk is een diploma voor de mavo te halen, omdat deze onderwijsvorm is opgegaan in het vmbo. Nu geen verweer is gevoerd, gaat de voorzitter ervan uit dat in de radiocommercial een niet meer bestaande onderwijsvorm als mogelijkheid wordt genoemd. Om die reden is geen juiste informatie verstrekt over de voornaamste kenmerken als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande is de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken