a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Opleidingen en cursussen

Dossiernr:

2021/00415

Datum:

26-10-2021

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Opleidingen en cursussen

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial van Infinity College waarin wordt gesproken over ‘gegarandeerd diploma’.
De voice-over zegt:
“MAVO, HAVO, VWO bij Infinity college, kleine klassen, meer aandacht, gegarandeerd diploma, inschrijven kan nu, infinitycollege.nl, word jezelf”

Samenvatting van de klacht

Klaagster maakt bezwaar tegen de radiocommercial waar het gaat om ‘gegarandeerd diploma’. De indruk wordt gewekt dat als je een opleiding volgt bij adverteerder je gegarandeerd een diploma krijgt. In realiteit is het een examenjaargarantie. Dit volgt uit de uitleg op de website van adverteerder. Daar staat dat als men de eerste keer niet slaagt, het examenjaar kosteloos over mag worden gedaan. Hiermee is het diploma nog niet gegarandeerd. Deze radiocommercial is onderdeel van een grotere radiocampagne, in de andere commercials wordt gezegd ‘sowieso’ een diploma.
Volgens klaagster is er hier sprake van misleidende informatie en schaadt dit het imago van de private onderwijsbranche. Het vooroordeel dat je in het private onderwijs je diploma kunt ‘kopen’ wordt daarmee bevestigd.

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gericht tegen de mededeling in de radiocommercial “gegarandeerd diploma”.
Volgens de informatie op de website van adverteerder komt de diplomagarantie erop neer dat als een leerling niet slaagt, het volgend schooljaar gratis mag worden gevolgd om alsnog het diploma te halen. Dat de diplomagarantie inhoudt dat een leerling bij zakken voor het diploma het volgende jaar gratis mag proberen alsnog het diploma te halen volgt niet uit de radiocommercial. In de radiocommercial wordt enkel gesproken over een ‘gegarandeerd diploma’. De gemiddelde consument zou hierdoor kunnen verwachten dat indien een leerling zich inschrijft bij adverteerder hij gegarandeerd een diploma krijgt. Uit de informatie uit de website volgt echter dat dat niet het geval is. Als de leerling ook na een tweede (gratis) poging zakt heeft de inschrijving bij adverteerder geen diploma opgeleverd. Hierdoor gaat de uiting gepaard met onjuiste informatie voor wat betreft de voordelen van het product (te weten ‘gegarandeerd diploma’) als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 van de NRC.
De voorzitter beslist daarom als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande is de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken