a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Personeelsdiensten

Dossiernr:

2019/00633

Datum:

08-10-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Personeelsdiensten

Motivatie:

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft twee televisiecommercials van Indeed. In de eerste commercial is een vrouw te zien die in bad geheel onder water ligt. Als zij met haar hoofd omhoog komt, krijgt zij een bericht op haar telefoon dat zij is uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In de tweede commercial is een meisje boos op haar vader omdat hij blijkbaar door zijn werk moet verhuizen en daardoor een belofte niet kan nakomen. Vervolgens krijgt de man een bericht op zijn telefoon dat er een vacature is.

 

Samenvatting van de klacht

De televisiecommercial van de vrouw suggereert zelfmoord, zeker indien deze wordt bezien in combinatie met het meisje dat boos is op haar vader. De reclame “raakt hierdoor een kwetsbare groep op een genadeloze manier en koppelt vervolgens de diensten van Indeed aan de oplossing van deze achilleshiel”.

 

Het oordeel van de voorzitter

In beide televisiecommercials, die overigens afzonderlijk dienen te worden beoordeeld, gaat het telkens om de verhaallijn van een persoon die problemen heeft door de huidige baan. Vervolgens wordt gesuggereerd dat deze persoon dankzij adverteerder van baan kan verwisselen. De televisiecommercials bieden geen enkele aanleiding voor de associatie die klager maakt met zelfmoord of het raken van een kwetsbare groep. De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken