a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2021/00360

Datum:

24-08-2021

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial voor Elmex tandpasta waarin de aandacht wordt gevestigd op tandgevoeligheid. Vervolgens wordt onder meer gezegd: “Zeg nee tegen gevoeligheid met het medisch hulpmiddel Elmex Sensitive Professional”.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen de aanprijzing van de tandpasta als medisch hulpmiddel. De consument zal hierdoor denken dat het product door een specialist, dokter of andere medische dienstverlener wordt voorgeschreven en zo op het verkeerde been worden gezet.

 

Samenvatting van de informatie van de Keuringsraad KOAG/KAG

Tandpasta kan een medisch hulpmiddel zijn. Indien dat het geval is, dient in de reclame-uiting te worden vermeld dat het een medisch hulpmiddel betreft.

 

Samenvatting van het (Engelstalige) verweer

Adverteerder verwijst naar de definitie van medisch hulpmiddel in Verordening (EU) 2017/745. Niet alle tandpasta’s zijn een medisch hulpmiddel. Het aangeprezen product is echter door zijn therapeutische claim (vermindering van tandgevoeligheid en verlichting van pijn) en door de wijze waarop dit voordeel wordt bereikt (fysieke blokkering van de ”entin tubuli”) een medisch hulpmiddel klasse IIa. Het effect is klinisch bewezen. Adverteerder dient op grond van de regelgeving in reclame duidelijk te maken dat het product een medisch hulpmiddel is, hetgeen zij heeft gedaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat het aangeprezen product een medisch hulpmiddel klasse IIa is. Haar kan niet worden verweten dat zij dit gegeven in de televisiecommercial met zoveel woorden vermeldt. Zij is hiertoe juist verplicht op grond van de artikelen 8 en 11 van de Code reclame voor Medische zelfzorg Hulpmiddelen (CMH) 2019. Nu de klacht is beperkt tot de feitelijke aanprijzing van het product als medisch hulpmiddel, en deze klacht op grond van het voorgaande niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken