a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2018/00869

Datum:

18-12-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een billboard waarop naast de tekst: “Alleen of met z’n tweeën sporten op één pas”, een vrouw is te zien in een strakke korte broek. De vrouw is van de achterzijde gefotografeerd en houdt in elke hand een halter vast.

 

De klacht

Klaagster acht de uiting aanstootgevend omdat daarop “een vrouwenlichaam met zeer nadrukkelijk seksueel getinte billen” is te zien dat in verband met sport wordt gebracht. De uiting wordt door veel kinderen gezien en is ongeschikt voor hen nu daarin sport in relatie tot seks wordt gebracht.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft begrip voor het feit dat niet iedereen de onderhavige uiting zal waarderen nu door de wijze waarop de vrouw is gefotografeerd de nadruk in enige mate op haar billen valt. Dat is echter onvoldoende om de uiting ontoelaatbaar te achten mede gelet op de wijze waarop en de plaats waar de uiting is gepubliceerd en het publiek dat daarmee wordt geconfronteerd. Van een combinatie van bloot en erotiek is geen sprake. De uiting toont een vrouw die in sportkleding aan het sporten is. Verder kan niet worden gezegd dat de uiting een beeld verkondigt over (de positie van) de vrouw met een onaanvaardbaar negatieve strekking die een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van adverteerder zou kunnen rechtvaardigen (vgl. dossier 2016/00286). Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken