a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Status:

Dossiernr:

2019/00722

Datum:

10-02-2020

Uitspraak:

VT voor zover nodig

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De klacht

Klager maakt bezwaar tegen het feit dat er ongeadresseerde reclamedrukwerk in zijn brievenbus is gedeponeerd, terwijl er duidelijk een NEE/NEE-sticker zichtbaar is.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Afzender geeft allereerst aan te betreuren dat klager de bewuste flyer niet gewenst in de brievenbus heeft ontvangen. De bewuste flyer is met goede intentie in de brievenbus gedeponeerd. De toneelvereniging heeft vaker van dorpsgenoten begrepen dat, ondanks dat er een NEE/NEE-sticker zichtbaar is, zij wel graag informatie wensen te ontvangen over activiteiten in het dorp. Afzender deelt mee dat zij er in het vervolg aan zal denken om geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer in de brievenbus van klager te deponeren.


Het oordeel van de voorzitter

Als onweersproken is komen vast te staan dat afzender de bewuste flyer heeft gedeponeerd in de brievenbus van klager, die is voorzien van een NEE/NEE-sticker in de zin van de Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (Code VOR). Met deze sticker wordt duidelijk kenbaar gemaakt dat men geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen.

Ook een flyer als de onderhavige valt onder het bereik van deze code. In de flyer is immers sprake van een directe aanprijzing van de toneelvoorstelling en van een uitnodiging om kaarten voor de betreffende toneelvoorstelling te kopen.

Door de bezorging van de bewuste flyer in een brievenbus voorzien van een NEE/NEE-sticker heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 3.1 Code VOR. Ingevolge dit artikel dienen afzenders en verspreiders ieder voor zich en in gezamenlijk overleg alle maatregelen en voorzieningen te treffen die noodzakelijk zijn teneinde de respectering van de op bijlage 1 bij de Code VOR vermelde stickers te bereiken en voor de verdere uitvoering en naleving van de Code VOR.

Aangezien afzender heeft meegedeeld dat zij er in het vervolg aan zal denken om geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in de brievenbus van klager te deponeren, zal de voorzitter de aanbeveling doen ‘voor zover nodig’.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.
 

De beslissing

De voorzitter is van oordeel dat afzender artikel 3.1 van de Code VOR heeft overtreden en beveelt afzender, voor zover nodig, aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te (doen) verspreiden.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken