a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2020/00077

Datum:

07-04-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een uiting op www.jumbo.com, over een kortingsactie van Jumbo. 

Daarin staat onder meer:

“De actie loopt van 20 januari t/m 18 februari 2020. Een actiecode is géén garantie op een ticket. Je bent pas verzekerd van een ticket als je deze besteld hebt.

1 (….)

2 Bestel met je actiecode(s) een ticket met 50% korting voor Super Friday van de Dutch Grand Prix. Je ontvangt een bevestiging van je bestelling in je mailbox.

3 (…)

4 (…)

Bestel je ticket                 Bekijk de actievoorwaarden

(…)

General Admission                                                        Bronze

vanaf € 17.5 (€ 35)                                                        vanaf € 25 (€ 50)

Silver                                                                             

Vanaf € 35.5 (€71)                                                         Gold

                                                                                       vanaf € 49.5 (€ 99)

Main Straight                                                                  Accessibility Platform

Vanaf € 56 (€ 112)                                                          vanaf € 25 (€ 50,-)”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager vraagt zich af of de onderhavige kortingsactie is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. Klager kan nergens tickets aanschaffen voor de officiële prijs en dat is wel nodig om het begrip “korting” te mogen gebruiken. In elk geval dienen de tickets de laatste maanden voor de prijs zonder korting te zijn aangeboden, aldus klager.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Klager stelt veeleer slechts vragen, dan dat hij een klacht indient.

Voor zover uit klagers vragen een klacht kan worden opgemaakt, begrijpt Jumbo deze aldus:   de met 50% korting aangeboden kaarten voor de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix (hierna: “DGP”) zouden niet beschikbaar zijn (geweest) voor de officiële door Jumbo vermelde prijzen, althans klager heeft de kaarten niet voor die prijs kunnen aanschaffen.

Als sponsor van de DGP is Jumbo met de DGP overeengekomen dat Jumbo een deel van de tickets voor de Super Friday op 1 mei 2020 zal afnemen en dat zij deze mag gebruiken voor een kortingsactie.

De voorwaarden van de kortingsactie staan op https://www.jumbo.com/acties/gp/actievoorwaarden en de informatie op de pagina https://www.jumbo.com/acties/gp/ticket-info is juist.

De door Jumbo van DGP afgenomen tickets, die zij aanbiedt met een korting van 50%, zijn reguliere tickets voor de Super Friday, die ook op de website van DGP zijn aangeboden. Jumbo verwijst in dit verband naar het desbetreffende in het verweer opgenomen schema en naar de website van DGP: https://dutchgp.com/tickets/. Zij merkt daarbij op dat de tickets, verkrijgbaar via laatstgenoemde website, voor wat betreft Super Friday inmiddels zijn uitverkocht en dat er alleen nog tickets beschikbaar zijn voor de zaterdag. 

Van een onjuistheid of misleiding betreffende de vermelding van de prijzen en de korting van 50% is geen sprake. Dat klager geen kaarten voor de Super Friday heeft weten te bemachtigen, betekent evenmin dat de Nederlandse Reclame Code is overtreden.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt een aantal vragen, maar de voorzitter leest in die vragen de volgende klacht:  klager trekt in twijfel of de in de bestreden uiting genoemde korting van 50% een werkelijke korting betreft oftewel of de in de uiting vermelde, doorgestreepte prijzen daadwerkelijk zijn gehanteerd. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.

Door te verwijzen naar een in het verweer opgenomen prijzenschema, afkomstig van de website https://dutchgp.com/tickets/, heeft Jumbo voldoende aannemelijk gemaakt dat zij in het kader van de onderhavige actie tickets aanbiedt voor Super Friday, waarvan de prijs de helft bedraagt van de reguliere prijs van die tickets. Dat klager geen tickets kon aanschaffen voor die reguliere prijs, houdt -naar de voorzitter aannemelijk acht- verband met het door Jumbo genoemde gegeven dat de tickets voor Super Friday, die verkrijgbaar waren via https://dutchgp.com/tickets, inmiddels zijn uitverkocht. 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist. 

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken