a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2020/00330

Datum:

19-08-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft het product “Bidon racefiets Maxi Corsa 950ML” van het merk Elite voor zover hierop het woord ‘biodegradable’ staat.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen het woord ‘biodegradable’ op de bidon omdat dit woord volgens hem suggereert dat het product bij het GFT-afval mag. Op de onderkant van de bidon staat echter de recyclingcode 4 als bedoeld in bijlage I van EC-beschikking 97/129/EG. Dit betekent in de praktijk dat de bidon in Nederland bij het restafval moet. Het woord ‘ biodegradable’ creëert meer in het algemeen een valse suggestie van milieubewustzijn. Hierdoor is sprake van misleidende reclame.

 

Samenvatting van het verweer

De recyclecode geeft een indicatie van de soort kunststof. De wijze van recycling kan per product verschillen. De term ‘biodegradable’ is een beschermde term die aan Europese regels is gebonden. De indruk die deze term de consument geeft, is niet in de invloedsfeer van adverteerder maar is gebonden aan de eisen van de Europese instanties omtrent het toegestaan gebruik van de term. Van misleiding is geen sprake.

 

Het oordeel van de voorzitter

Het woord ‘biodegradable’ is gebruikt om een bepaalde producteigenschap van de bidon aan te duiden, te weten dat deze biologisch afbreekbaar is. Niet in geschil is dat de bidon inderdaad deze eigenschap heeft, zodat de vermelding zelf correct is. Klager stelt evenwel dat de consument zal worden misleid door deze vermelding omdat men zou kunnen menen dat de bidon bij het GFT-afval mag. De voorzitter volgt deze redenering niet. Het is evident dat een bidon geen product is dat geschikt is voor het GFT-afval en geen redelijk denkend mens zal een bidon bij dit afval doen. De gemiddelde consument zal door het enkele woord ‘biodegradable’ op de bidon hierover niet anders denken. Van misleiding kan op grond van het voorgaande geen sprake zijn, nog los van de vraag in hoeverre de Europese milieuregelgeving ruimte laat voor een dergelijk oordeel.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken